Da li je ovo najopasniji novi trend današnjice?

Da li je ovo najopasniji novi trend današnjice?

Iz dana u dan sve je više mladih žena koje nošenjem uskih korseta pokušavaju da ostvare ekstremne proporcije tijela.
zena-korset
 
 

Uprkos upozorenjima ljekara da nošenje korseta može negativno uticati na zdravlje unutrašnjih organa, oštetiti kožu i otežati disanje, sve više mladih djevojaka iz dana u dan priklanjaju se ovom rastućem trendu.
“Želim da imam obline kao Kim Kardašijan, a da u isto vrijeme budem i mršava. Ne znam da li je to moguće, ali svakako mislim da je vrijedno truda. Iz tog razloga nosim korset 8 sati dnevno. Takođe radim čučnjeve u teretani kako bi moja zadnjica bila veća“, navodi Gabrijela Dit, jedna od djevojaka koje se ne razdvajaju od ovog odjevnog predmeta.
Dit dodaje da korset nosi i na časovima fizičkog vaspitanja, jer smatra da će se na taj način više znojiti i ubrzati proces mršavljenja, kao i da ponekad u korsetu i spava. Korset je počela da nosi nedugo nakon što je napunila 16 godina, a nedavno je prešla na još uži model.
“Kada nosim korset, toliko je utegnut, da čak ni hrana ne silazi u želudac kako treba, tako da ne osjećam mnogo glad. Jedem znatno manje, nekada samo malo salate. Ali ne brinem zbog toga. Sve što me zanima su rezultati – mislim da sam donekle već uspjela da izmjenim oblik svog struka. Verujem da će, ako počnem sa treniranjem sada, moje tijelo u budućnosti, kada potpuno odrastem, izgledati odlično. Kada okačim neku fotografiju svog struka na društvene mreže, dobijem mnogo pozitivnih reakcija zbog čega moje samopouzdanje prilično raste“, kaže Dit.
Pojedine pripadnice ljepšeg pola toliko zatežu korsete da ne mogu ni da se sagnu ili sednu kada ih nose, a konstantno su bez daha. Da bi bili što efikasniji, pojedini modeli ojačani su debelim žicama.
Korseti se za sada smatraju uzrokom anemije, stvaranja krvnih ugrušaka, nesvjestice, neplodnosti i problema s varenjem, a nosioci pate od hloroze, odnosno tzv. “zelene bolesti“ koja je naziv dobila po boji tena nastaloj usljed konstatno oslabljene cirkulacije u licu.
“Pojačani pritisak na abdomen usporava povratak krvi iz nogu u abdomen, što može dovesti do nastanka krvnih ugrušaka u nogama. Zbog velikog pritiska na slabe tačke abdomena, također je moguć nastanak hernije gdje želudac proklizava dublje u grudni koš. Dodatnu opasnost predstavljaju i prolaps materice i nastanak hemoroida”, navodi profesor Bazil Amori, hirurg bolnice “Cheadle’s BMI Alexandra”.
S njim je saglasna i Dijan Džejd, koja je jedan od osnivača Nacionalnog centra za poremećaj ishrane.
“Za mene je ovaj novi trend jednak samopovrijeđivanju. To je posljednji način na koji djevojke sebe kažnjavaju zato što nemaju ‘savršeno tijelo’. Žene su odbacile korsete i razne pojaseve još šezdesetih i mislim da je ludilo ponovo vraćati takve stvari u modu”, zaključuje Džejd.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!