Da li je kvržica na testisu razlog za strah?

Da li je kvržica na testisu razlog za strah?


Dok osviještenost o problemima raka dojke i maternice sve više jača među ljudima, još uvijek se dovoljno ne govori o riziku tumora muških spolnih organa. Rak testisa jedan je od njih, on vrlo prisutna i opasna bolest, ali čini se da mnoge muškarce i dalje treba upozoravati o važnosti njegova ranog otkrivanja. Kvržica na testisima ne mora uvijek značiti rak, ali ni u kojem slučaju ne smijemo odbaciti tu sumnju prije nego je provjerimo s liječnikom. Bilo kakve promjene na testisima treba odmah provjeriti s liječnikom, jer rano otkrivanje bilo koje bolesti uvelike povećava uspješnost liječenja i oporavka.
Muške spolne žlijezde, testisi, nalaze se u mošnjama i njihova je zadaća proizvesti muške spolne stanice i hormone. Unutar mošnji se nalaze limfne i krvne žile, testisi i pasjemenik. Testisi i mošnje smješteni su izvan tijela, kako bi temperatura u njima bila niža od temperature unutrašnjosti. Temperatura unutar testisa je važna zbog funkcije spermija. Prevelika temperatura izaziva propadanje spermija i može izazvati neplodnost.
Kod razvoja ploda, testisi se iz trbušne stijenke, već nakon 28. tjedna trudnoće, počinju spuštati u mošnje. Zbog kompleksne anatomije i izloženosti vanjskim utjecajima, podložni su nastajanju kvržica. One na testisima mogu imati različite uzroke, o kojima ovise i drugi tjelesni simptomi, ali i liječenje.

Uzroci kvržica na testisu

Većina uzroka kvržica na testisu ne zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju jer se ne radi uvijek o teškim bolestima. Ipak, u nekim slučajevima one znače ozbiljne komplikacije, koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje. Budući da samo po anatomiji kvržice ne znamo o čemu je točno riječ, svakoj trebamo pristupiti kao potencijalnoj opasnosti.
Evo nekoliko uzročnika kvržice na testisima:

  • torzija testisa – ovdje se radi o posebnoj vrsti ozljede. Torzija ili rotacijska ozljeda testisa znači ozljedu krvnih žila, limfnih žila, živaca ili sjemenovoda s kojima su testisi povezani s tijelom. Pri takvoj ozljedi dolazi do oštećenja ovih struktura, a posljedica može biti nastanak kvržice. U slučaju ovakve ozljede, potrebno je što prije posjetiti liječnika.
  • varikokela – ovo je jedan je od najčešćih uzroka kvržica na testisima, a znači povećanje vena pampiniformnog pleksusa. One, između ostalog, stvaraju površinski vidljive kvržice i čvorove. Posljedice ove bolesti mogu biti razne, od kronične boli i smanjene plodnosti do lakših slučajeva, kada se tegoba riješi sama od sebe i oboljeli ne treba pomoć liječnika.
  • upale – upale muških spolnih organa najčešće su posljedica spolno prenosivih bolesti. Nazivaju se ovisno o zahvaćenom mjestu, pa se tako upala pasjemenika zove epididimitisi, a upala testisa orhitisi. Njihova posljedica može biti i nastanak kvržica.
  • udarci u testise – testisi su vrlo osjetljivi, pa čak i slabi udarci mogu stvoriti edem i uzrokovati stvaranje kvržica. Kod prejakih udaraca može doći i do ozbiljnijih problema, zbog čega se u tom slučaju preporučuje posjet liječniku.
  • hidrokela – ovo je naziv za tekućinu koja se nakuplja u mošnjama i može izazvati stvaranje oteklina ili kvržica, ali je često bezopasna i ne zahtijeva liječničku pomoć.
  • ciste – kao što se mogu stvoriti na jajnicima kod žena, ciste se stvaraju i na testisima kod muškaraca. One su samo tekućine u testisima i ne zahtijevaju uvijek liječenje
  • preponska kila – kila ili hernija je stanje u kojem trbušna šupljina, najčešće uzrokovano velikim naporom, prođe kroz prolaz kroz koji su, u fetalnom razdoblju, prošli testisi i njegove prateće strukture. Trbušni sadržaj može proći kroz taj prolaz i kod djece, također uslijed velikog napora i tada se, baš kao i kod odraslih, mora liječiti operacijom.
  • rak – tumori su najteži slučaj koji uzrokuju kvržice na testisima. Može uzrokovati bolove, neplodnost, a ako se ne liječi i smrt. Srećom, rano otkrivanje pomaže kod ozdravljenja i uspješnog liječenja.

Kvržice uzorkovane hernijom, liječe se hirurškim zahvatom, baš kao i teži slučajevi cista, hidrokela i varikokela. Ako patite od slabijih oblika ovih bolesti, ona operacija možda neće biti ni potrebna.
Najteže liječenje provodi se u slučaju raka testisa. Ono zahtjeva i operaciju i, u velikom broju slučajeva, kemoterapiju i radioterapiju. Ali ako je rak otkriven u ranom stadiju, liječenje može biti vrlo uspješno. Zbog toga je vrlo važno redovno pregledati testise. Pri pregledu se traže tvrde kvržice za koje znate da nisu pasjemenik i epididimis, a koji se nalaze s gornje strane testisa. Bilo kakvu oteklinu, pogotovo ako je praćena s boli, kao i kvržicu, treba povjeriti ljekaru, jedino tako možete otkriti radi li se o kakvoj bolesti.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!