Da li je krv u stolici razlog za strah

Da li je krv u stolici razlog za strah

krv
Krv u stolici nije rijetka pojava kod odraslih osoba, a može biti boje kestena, svijetlo crvena, crna, a može se javiti i kao krvarenje koje nije vidljivo golim okom. Uzrok krvi u stolici može biti u potpunosti bezopasan, te ju mogu uzrokovati hemeroidi, ali može biti i ozbiljno stanje poput tumora.Ukoliko uočite krv u stolici obavezno morate posjetiti ljekara kako bi napravio daljnji postupak pregleda. Svijetlo crveno krvarenje iz anusa odnosi se na rektalno krvarenje, a često je pomiješano s krvnim ugrušcima i stolicom.
Krvarenje najčešće dolazi iz anusa, debelog crijeva ili rektuma, a boja krvarenja često ovisi o mjestu probavnog sustava iz kojeg krvarenje potiče. Ukoliko je krvarenje bliže anusu, krv će biti svjetlija.
Kod nekih se pacijenata se može javiti krvarenje neugodnog mirisa, crno i ljepljivo, a takvo krvarenje se naziva melena. Do melene dolazi kada se krv nalazi dovoljno dugo u debelom crijevu, zbog čega se razvija hematin, uzrokovan bakterijama, te krvi daje crnu boju.
Melena obično dolazi iz gornjeg probavnog sustava, jer se krv zadržava dulje vremena prije nego izađe iz tijela. Ponekad se može javiti i kao krvarenje desnog debelog crijeva, koje se obično ne zadržava u tijelu dovoljno dugo da bi bilo crne boje od bakterija.
Vrlo rijetko može uzrokovati brzi prolaz krvi kroz probavni trakt, zbog krvarenja iz tankog crijeva ili desnog debelog crijeva. Rezultat ovih krvarenja je rektalno krvarenje jarko crvene boje. U takvim situacijama krv prolazi kroz debelo crijevo takvom brzinom da nema vremena poprimiti crnu boju uzrokovanu bakterijom.Nekada je krvarenje iz probavnog trakta presporo, pa se ne javlja rektalno krvarenje ili melena. Kod takvih je krvarenja krvarenje vidljivo golim okom, a krv se može primijetiti samo kroz testiranja u laboratorijima.
Rektalno krvarenje ima slične uzroke kao i okultno krvarenje, zbog čega može dovesti do istih simptoma. Krvarenja su najčešće povezana s manjkom krvi, anemijom i manjkom željeza.Primijetite li krv tamo gdje ne bi trebala biti, jasno je što vam je činiti. U pitanju ne mora biti tumor, a kako bi bili sigurni da se radi o manje kompliciranom stanju kao što su hemoroidi, vrijeme je da posjetite doktora.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!