Da li djeca danas prebrzo odrastaju?

Šta su rekli roditelji o svojoj djeci, njihovim navikama i ponašanju…
djecak na livadi
Šta roditeljima smeta? To što djeca imaju Facebook stranicu prije 12. godine ili što djeca vjeruju više prijateljima nego njima.
Više od 2.000 roditelja sa djecom uzrasta između osam i 12 godina odgovarala je na pitanja o djeci, njihovim navikama i ponašanju, prenosi B92.

Gotovo polovina roditelja rekla je da osjeća pritisak da djeci kupi najnovije tehnološke “igračke”. Više od 50 posto dozvoljava djeci da pretražuju internet bez nadzora i preuzimaju aplikacije već od desete godine.
U prosjeku, polovina roditelja rekla je da ne bi imala ništa protiv da dijete ima Facebook profil u 12. godini. Današnji desetogodišnjak može da uživa i u tabletu, odabiru odjeće koju će nositi, a zna sebi da napravi i doručak, pokazalo je istraživanje. Međutim, on ne može sam putovati autobusom, nositi šminku i dobiti e-mail račun, do 11. godine.
Studija je također pokazala da 40 posto roditelja smatra iritantnim što zvijezde i prijatelji imaju više uticaja na njihovu djecu, od njih samih. Tony Nit, izvršni direktor firme Get Safe Online kaže: “Današnja djeca su dio digitalne generacije i oni ne znaju da postoji drugačiji način života, koji ne uključuje internet i moderne uređaje. Međutim, mladi ljudi moraju da shvate rizike i granice koje ne bi trebalo da prelaze”.
“Dio toga je povjerenje i obrazovanje. Najbolje je rano uputiti djecu u brigu o sigurnosti na internetu, a to znači da i roditelji moraju znati više o savremenim tokovima na internetu”.
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS