Čudesne sjemenke čuvaju od bolesti, raka te čuvaju crijeva

Čudesne sjemenke čuvaju od bolesti, raka te čuvaju crijeva


Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani, poput sjemenki. Svaka vrsta sjemenki donosi svoje pogodnosti, no prvak među njima, barem kad je riječ o ženskom zdravlju, jesu sjemenke lana. 
Mljevene sjemenke su odličan izvor fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivan učinak na ovulaciju te produlje trajanje druge polovice ciklusa u kojem dominira hormon progesteron. Koristi toga učinka su mnogostruki – za žene koje pokušavaju zatrudnjeti konzistentna ovulacija povećava šansu za začeće.

Lignan protiv raka

Za žene od 35 do 55 godina pridonosi ravnoteži spolnih hormona i umanjuje simptome PMS-a, dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze. Štoviše, pokazalo se da sjemenke lana imaju podjednak učinak u smanjenu neugodnih simptoma menopauze, kao i hormonska nadomjesna terapija. Dodatno, analiza deset studija objavljena 2013. godine u časopisu Integrative Cancer Therapies otkriva potencijalno preventivni učinak lignana iz sjemenki lana protiv karcinoma dojke u žena u menopauzi s visokim rizikom od ove bolesti.

Niži LDL holesterol

Svježe samljevene lanene sjemenke su odličan izvor važne alfa-linolenske kiseline – blagotvorne omega-3 masne kiseline čiji unos u organizam, pokazala su istraživanja, smanjuje rizik od srčanog udara.
Lanene sjemenke su prirodni regulator razine kolesterola u krvi. Studija iz 2010. otkrila je da redovito korištenje sjemenki lana pomaže u smanjenju razine štetnog LDL holesterola u organizmu, dok topiva vlakna pomažu u sprečavanju apsorpcije holesterola u tijelu.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS