Čovjek koji je spasio 2,4 miliona beba

Čovjek koji je spasio 2,4 miliona beba


Kada je imao 18 godina, doktori su otkrili da krv ovog Australijanca sadrži rijetko antitjelo, pomoću kog je moguće stvoriti lijek kojim se spašavaju životi novorođenih beba. Kada je Džejms Harison imao 18 godina bio je podvrgnut ozbiljnoj operaciji. To je bilo 1951. i ljekari su otkrili da on ima “magičnu krv”.
Saznali su da krv ovog Australijanca sadrži retko antitjelo, koje se može iskoristiti za razvoj lijeka koji spašava živote. Tačnije živote beba koje imaju hemolitičku bolest novorođenčadi ili EHRN.
Zbog toga, Harison je davao krv i plazmu redovno tokom šest decenija. Od tada je poznat kao “čovjek s zlatnom rukom”.
Ali sada ima 81 godina i došao je do starosne granice posle koje nije više moguće biti donator krvi. Prošlog četvrtka dao je krv posljednji put. Služba za donaciju krvi pri Crvenom krstu Australije izračunala je da je Harison, tokom cijelog života, pomogao da se spasi 2,4 miliona beba.
Prema pisanju dnevne novine Sidni Morning Herald, Harison je dao krv 1.172 puta – 1.162 iz desne ruke, a 10 puta iz lijeve.

Šta je EHRN?

Hemolitička bolest novorođenčadi je oboljenje kod koga majka tokom trudnoće proizvodi antitjela u krvi koja uništavaju crvena krva zrnca fetusa.
Ovo se dešava kada majka i beba imaju različite krve grupe, a pri tom majka ima negativni rezus (Rh) faktor, a beba pozitivni, koji je naslijedila od oca. Bolest ne izaziva nikakve probleme kod majke, ali kod mene može doći do razvoja anemije, usporenog razvoja, žutice i u nekim slučajevima i smrti.
“Posle operacije pozvali su me da dođem kod doktora i pitali da li sam zainteresovan da učestvujem u njihovoj kliničkoj studiji”, Džejms Harison je izjavio za BBC.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS