Ciste na bubregu uzroci i liječenje

Ciste na bubregu uzroci i liječenje


Ciste na bubregu su okrugle vrećice ispunjene tekućim sadržajem. Obično se radi o strukturnim lezijama na bubregu prikazane ultrazvukom. Razlog nastanka još nije posve jasan, a rizik od cista povećava se s godinama.
Postoje dvije vrste bubrežnih cista i dok jedne od njih ne uzrokuju probleme osim ako se ne krene razvijati rak, druge su obično rezultat nasljednih bolesti kao što je policistična bolest bubrega.Jednostavne ciste na bubregu se najčešće javljaju kod pacijenata starijih od 50 godina i to više kod muškaraca nego žena. Mogu se nalaziti na jednom ili oba bubrega. Variraju od 1 do 10 cm u promjeru. Najčešće se radi o asimptomatskim cistama koje ne uzrokuju tegobe.
Kod manjeg broja pacijenata mogu izazvati krvarenje, hronične bolove te arterijsku hipertenziju kao posljedicu renin – angiotenzinskog sustava. Jednostavni oblik cisti moguće je otkriti pomoću ultrazvuka.
Iako kod većine pacijenata liječenje neće biti potrebno, ako su u pitanju lumbalni bolovi, za njih će se odrediti terapija analgeticima. Kod velikih cisti bit će potrebno hirurško odstranjenje, a ukoliko je nastupila infekcija pacijent će morati primiti terapiju antibioticima.Složene bubrežne ciste moguće je otkriti pomoću ultrazvuka gdje će se prikazati nepravilni oblici s kalcifikacijama. Kako bi ih mogli razlikovati od neoplazme bubrega potrebno je podvrgnuti se magnetskoj rezonanci ili CT-u.
Kako je ciste teško prepoznati na temelju simptoma budući da se radi asimptomatskom stanju, teško je procijeniti koliko je onih koji imaju spomenute vrećice ispunjene tekućinom. Najčešće se mogu otkriti za vrijeme pregleda bubrega.

Simptomi ciste na bubrezima

Obično jedna cista neće stvoriti probleme, ali može se dogoditi da izazove bolove u leđima. Policistične bubrege prepoznat ćete po simptomima kao što su učestalo mokrenje, umor i krv u mokraći.
Poveća li se promjer ciste može nastupiti glavobolja, bolovi sa strane ili u leđima, bolovi u trbuhu i visoka temperatura.Dođe li do pucanja ciste to ćete prepoznati po:

  • krvarenju
  • bolovima u trbuhu
  • bolovima u kuku
  • krvi u urinu
  • sepsi
Liječenje cisti na bubrezima

Jednom kada se otkrije prisutnost spomenutih vrećica vjerojatno ćete morati napraviti aspiraciju radi provjere kancerogenih stanica. To je postupak gdje se pomoću igle izvlači tekućina. Ukoliko ciste ne uzrokuju nikakve simptome te ne utječu na normalan rad bubrega, liječenje najvjerojatnije neće biti potrebno.
Umjesto toga morat ćete redovno odlaziti na ultrazvuk radi praćenja ciste. Dogode li se promjene koje će potom uzrokovati i simptome, bit će potrebno liječenje. Dobro je što neke od njih mogu nestati same od sebe.
Ako je netko iz obitelji već imao policističan bubreg, bilo bi dobro da se javite na redovnu kontrolu bez obzira ako nemate simptome.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!