Čišćenje organizma od štetnih tvari

Čišćenje organizma od štetnih tvari

sokovi-prirodni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ako ste jako umorni, razdražljivi i stalno se borite s nekim bolovima, a nije riječ o PMS-u, možda je vrijeme za detoksikaciju organizma. Iako je mnogi vole provoditi tek u proljeće, nakon teške zimske hrane i velikih prazničnih obroka, svaki je trenutak pravi.
Čišćenje organizma znači čišćenje tijela od toksina koji su se načinom života, prehranom i stresom nakupili u našem tijelu i onemogućavaju nam normalno funkcioniranje, a mogu uzrokovati i neke bolesti.
Iz dana u dan, uz brzi ritam života, organizam se bori s nepravilnim i teškim obrocima, pokušava se osloboditi pesticida iz hrane i okruženja u kojem živimo, a cjelokupnom stanju ne pridonosi ni manjak tjelesne aktivnosti. Sve to naš organizam čini slabim i umornim. A takav rad organizma uzrokuje mnoge bolove, umor i pospanost, manjak koncentracije, ponekad čak i depresiju.
Ako vam česte glavobolje, loša koncentracija, loša probava, alergije i problemi s kožom zvuče poznato, vrijeme je da napravite detoksikaciju i krenete ispočetka. Postoje razni načini detoksikacije, nude ih čak i welness saloni, ali i sami možete pomoći svome tijelu. Odaberite dijetu koja vam odgovara ili odaberite onu koja je namijenjena određenom dijelu tijela za koji mislite da mu je potrebno čišćenje.
Savjetujemo da vam vodilja bude zdrava hrana, što više odmora i relaksacije, a u cijeli program ubacite i tjelovježbu. Nemojte očekivati promjene u roku jednog dana, jer iako postoje mnogi recepti koji vam omogućavaju brzu detoksikaciju, oni su opet invazivni na vaš organizam i predstavljaju stres. Napravite sedmični plan i polako krenite s jutarnjim ispijanjem čaja ili nekom od kombinacija svježih sokova. Upravo ti napitci tijelu osiguravaju dovoljnu količinu tekućine, a organizmu vraćaju snagu.
Sokovima dobivamo tekućinu u kojoj su otopljeni potrebni minerali, vitamini, kiseline i fitokemikalije. Organizam ima razvijene mehanizme za obranu i uspostavu ravnoteže no ponekad mu je potrebna naša pomoć. Upravo sokovima doprinosimo obrani organizma, boljoj probavi, regeneraciji crijevne flore, potičemo rad jetre i žuči koje tijelo rješavaju nakupljenih toksina. Sve to usporava starenje i djeluje kao prevencija razvoju bolesti.
Odaberite voće koje vam odgovara, a koje povoljno djeluje na ono što želite ostvariti. Jabuka je zapravo temelj svih sokova, a neke od omiljenih kombinacija su jabuka, cikla i naranča, jabuka i mrkva uz limun, jabuka, mrkva i naranča ili pak kruška, mrkva i peršin, a možda će vam odgovarati jabuka, mrkva i kruška. Nutricionisti napominju kako širi spektar namirnica osigurava raznovrsnost potrebnih tvari. Sokovi citrusa obiluju karotenoidima, vitaminom C, folnom kiselinom te kalijem, a sok od rajčice ili crvenog grejpa obiluje likopenom, dok zeleni listiovi špinata sadrže lutein.
Namjeravate li provesti detoksikaciju, vrlo je važno unositi puno tekućine, jesti zdrave i male obroke, prehranu nadopuniti sokovima i čajevima, krenuti u šetnju ili vježbati te organizmu priuštiti i relaksaciju u obliku kupki ili masaža. Ovo je tek uvod o važnosti detoksikacije, a na vama je da pronađete način koji će odgovarati vašem tijelu.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS