Činjenice o zubima


 

Zubi su od velikog značaja za naše zdravlje, jer nam pomažu da grizemo i žvaćemo hranu. Ali koliko uopšte znate o zubima?

Mliječni zubi

Bebini zubi počinju da se razvijaju prije nego što se beba rodi, ali u većini slučajeva se ne vide sve dok beba nema između 6 i 12 mjeseci starosti. Većina djece ima svih 20 mliječnih zuba potpuno razvijenih do treće godine života. U petoj i šestoj godini ti zubi počinju da ispadaju i stvaraju mjesto za zube odraslih osoba.

Zubi kod odraslih osoba

U periodu između 12 i 14 godine većina djece je izgubila sve svoje mliječne zube, i izrasli su im zubi karakteristični za odrasle osobe. Ukupno ima 32 odrasla zuba, od čega posljednja četiri, takozvani umnjaci izrastu nešto kasnije, obično između 17 i 21 godine. Ukoliko umnjaci ne izrastu pravilno, ponekad je neophodno izvaditi ih.

Od čega su zubi napravljeni

Vidljivi dio zuba koji viri iz desni naziva se krunica. Ona je prekrivena čvrstom i sjajnom zubnom gleđi. Zubna gleđ je najčvršća supstanca u ljudskom tijelu, a uloga joj je da štiti osjetljive djelove u unutrašnjosti zuba.
Ispod se nalazi dentin (ovaj sloj naziva se i zubna kost) koji sačinjava većinski dio svakog zuba. Ovo je takođe izuzetno čvrsta supstanca, ali ne kao gleđ, i osjetljiva je.
Dentin štiti unutrašnji dio zuba koji se zove pulpa. U pulpi svakog zuba nalaze se krvni sudovi i nervni završetci. Krv čini zub živim i zdravim. Nervni završeci šalju poruke mozgu, kao što su da li jedete hladnu ili toplu hranu, da li je zub propao ili je oštećen.
Pulpa ide sve do korjena zuba, koji je sakriven ispod desni. Cement prekriva korjen zuba, a perodontalna vlakna spajaju zub sa viličnom kosti.

Vrste zuba

Postoje četiri vrste zuba:

  • Sjekutići: to su četiri prednja zuba na gornjoj i donjoj vilici. Služe za sječenje hrane
  • Očnjaci: ovo su oštri i špicasti zubi pored sjekutića na obe strane i na gornjoj i na donjoj vilici. Ukupno ih ima četiri, a služe za kidanje hrane
  • Pretkutnjaci: nalaze se iza očnjaka i ukupno ih ima osam, po četiri na gornjoj i donjoj vilici. Oni su dosta veći i širi od sjekutića i očnjaka i služe za sitnjenje hrane
  • Kutnjaci: imate ukupno osam kutnjaka – četiri na gornjoj i četiri na donjoj vilici. Ovo su najjači zubi i u saradnji sa jezikom pomažu kod gutanja hrane, tako što je smrve dok nije podobna za gutanje

 Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS