Cimet je mnogo više od začina …

Cimet je mnogo više od začina …

Cinnamomum-zeylanicum-02
Cimet je mnogo više od začina koji oplemenjuje vaša jela… Postoje dvije vrste cimetovog ulja. Esencijalno cimetovo ulje je veoma jako i pravi se od listova i kore. Drugo je ekstrahovano ulje koje možete i sami veoma lako da napravite.
Uzmite 6 prutića cimeta, stavite u teglu i prelijte s litrom maslinovog ulja. Ukoliko ne možete da nađete u prodavnici prutiće cimeta, možete rastvoriti 100 g cimeta u prahu u 50 ml maslinovog ulja.
Ukoliko pravite ulje sa štapićima, nakon prelivanja maslinovim uljem, zatvorite teglu i ostavite na sobnoj temperaturi 3 nedelje. Protresite teglu nekoliko puta na dan, a nakon 3 nedelje procjedite ulje i sipajte ga u tamnu staklenu bocu. Dobili ste pravi eliksir zdravlja!
Cimet je veoma snažan antioksidans i štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala. Ovo domaće ulje se može koristiti kao prevencija i lijek za mnoge zdravstvene tegobe. Koristite ga kao preliv za salate, dodajte u sosove ili ga pak nanosite na mjesto upale.
Međutim, ne preporučuje se dugotrajno uzimanje ovog ulja. Uzimajte najviše 2 kašičice na dan, jednu ujutro i jednu uveče.
Cimet i cimetovo ulje ublažavaju posljedice stresa i djeluje preventivno na gubitak pamćenja. Takođe, čiste kožu, poboljšavaju cirkulaciju i ubrzavaju metabolizam. Ovo zdravo ulje deluje preventivno na moždani i srčani udar. I ne samo to, cimetovo ulje deluje antibakterijski i antigljivično i sprečava razvoj raka debelog crijeva. Ovaj domaći preparat će pomoći i u varenju i izbaciti višak tečnosti iz organizma.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!