Često uzimanje paracetamola može biti fatalno

Često uzimanje paracetamola može biti fatalno

Često uzimanje paracetamola u dužem vremenskom periodu može dovesti do predoziranja, a u nekim slučajevima može biti i fatalno, pokazalo je istraživanje naučnika sa univerziteta u Edinburgu.
Studija je pokazala da ljudi koji često uzimaju tablete kako bi ublažili bolove u većini slučajeva ne mogu prepoznati simptome predoziranja ni oštećenja jetre.
Ove simptome često mogu previdjeti i sami doktori, jer u slučajevima čestog uzimanja manjih doza analiza krvi ne pokazuje povećan nivo paracetamola, kao što bi to bilo vidljivo da je osoba na primjer popila dvije table tableta odjednom.
Istraživanje je pokazalo i da osobe koje su postepenim uzimanjem lijeka dostigli predoziranje imaju teže posljedice od osoba koje su odjednom uzele pretjeranu količinu.
Periodični konzumenti lijeka u velikom broju razviju oštećenja jetre i mozga i često trebaju dijalizu ili pomoć sa disanjem. Takođe, kod njih su češći slučajevi smrti.
Naučnici preporučuju da osobe koje imaju određene bolove i primijete da im uobičajena doza paracetamola ne pomaže, umjesto da je povećaju, odu kod doktora i posavjetuju se o drugim sredstvima i lijekovima koji bi im mogli ublažiti bolove.
bhzdravlje
Izvor: Reuters Health

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!