Česte dječije bolesti


 

Dijete se od odraslog čovjeka razlikuje u anatomskom, fiziološkom i psihološkom, ali i u patološkom pogledu. Mala djeca imaju dosta slabiji imuni sistem nego odrasli ljudi.

Normalno je da se dijete prehladi osam ili više puta u toku godine. To je zato što postoji na stotine različitih virusa, a mala djeca nisu otporna na njih, jer ih nikada ranije nisu imali. Vremenom se izgrađuje njihov imunitet i manje su podložni prehladama.
Većina prehlada prođe za pet do sedam dana. Evo nekoliko savjeta kako da ublažite simptome kod djeteta:

  • dajte djetetu da pije više tečnosti nego inače.
  • kapi za nos na bazi soli mogu pomoći da se raskvasi sasušeni sekret u nosu i da se otčepi nos. Pitajte farmaceuta ili ljekara za kapi.
  • ako dijete ima groznicu, bolove ili nelagodu, može mu pomoći paracetamol ili ibuprofen. Postoje specijalni proizvodi za djecu. Na pakovanjima se nalaze uspustva od doziranju za različite uzraste.
  • podstaknite članove svoje porodice da često peru ruke, jer na taj način sprječavaju širenje virusa.
  • sredstva za nazalnu dekongestaciju mogu izazvati još veće začepljenje nosa. Nikada ih nemojte koristiti duže od dva ili tri dana.

Infekcije uha

Infekcije uha su česte kod beba i male djece. Često prate prehladu, a ponekad izazivaju i temperaturu. Dijete može vući ili češati uho, ali bebe ne mogu uvijek pokazati gdje ih boli i mogu samo plakati i djelovati kao da im nešto smeta.
Ako vaše dijete ima bolove u uhu, posavjetujte se sa svojim ljekarom. Nemojte stavljati ulje, kapi za uho ili vatu u uši djeteta osim ako vam ljekar nije tako savjetovao. Većinu infekcija uha izazivaju virusi, koji se mogu liječiti antibioticima. To će postepeno proći.
Nakon upale uha vaše dijete može imati problem sa sluhom  od dvije do šest sedmica. Ako problem potraje duže od toga, pitajte svog ljekara za savjet.

Začepljeno uho

Česte infekcije srednjeg uha (otitis media) mogu dovesti do začepljenja uha (otitis media sa efuzijom), kada dolazi do nakupljanja ljepljive tečne materije, što može oslabiti djetetov sluh. To može dovesti do nejasnog govora ili problema u ponašanju.
Ako pušite, postoji veći rizik da će se vašem djetetu začepiti uho i njegov oporavak će duže trajati. Vaš ljekar će vam dati savjet kako da liječite začepljeno uho.

Upala grla

Upale grla su često posljedica virusnog oboljenja kao što su prehlada ili gripa. Grlo vašeg djeteta može biti suho i bolno nekoliko dana prije nego što se jave ostali simptomi prehlade. Paracetamol ili ibuprofen se mogu dati da smanje bolove.
Upale grla uglavnom prođu same od sebe nakon nekoliko dana. Ako vaše dijete ima upalu grla duže od četiri dana, ima visoku temperaturu i osjeća opštu slabost, ili ne može da guta tečnost ili pljuvačku, posjetite ljekara.

Kašalj

Djeca često kašlju kada se prehlade, jer im se sluz slijeva niz grlo. Ako dijete jede, pije i diše normalno bez pištanja, onda kašalj ne treba da vas brine.
Ako vaše dijete ima težak kašalj koji ne prolazi, posjetite ljekara. Ako dijete ima visoku temperaturu i otežano diše, možda ima plućnu infekciju. Ako je uzrok infekcije bakterija, a ne virus, ljekar će propisati antibiotike kako bi se izliječila infekcija. Antibiotici ne mogu odmah da ublaže ili zaustave kašalj.
Ako kašalj potraje duže vrijeme, posebno ako se pogorša po noći ili usljed trčanja, to bi mogao biti znak astme. Neka djeca sa astmom pište kada dišu ili im ponestaje dah. Ako vaše dijete pokazuje neke od ovih simptima, odvedite ga ljekaru. Ako dijete ima problema sa disanjem, odvedite ga ljekaru i u sred noći.
Iako je veoma uznemirujuće slušati kako dijete kašlje, kašalj pomaže u čišćenju šlajma iz pluća ili sluzi iz donjeg dijela grla. Ako vaše dijete ima više od godinu dana, pokušajte da mu date topli napitak sa medom i limunom.
 
BHZdravlje.ba
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!