Ćelavost kod muškaraca


 

Ćelavost je izuzetno rasprostranjen oblik gubitka kose, koji počinje laganim prorjeđivanjem kose, zatim konkretnijim opadanjem, do stadijuma kada veći dio skalpa postaje vidljiv.

Za neke muškarce, proces počinje već u tinejdžerskom dobu. Do 60. godine većina muškaraca ima neki stepen gubitka kose.
Nekim osobama gubitak kose ne stvara nikakve problem, dok drugi trpe prilične emocionalne probleme, gubitak samopouzdanja, a u nekim slučajevima i depresiju.
Ovi problemi naročito su izraženi kod osoba kojima proces ćelavljenja počne u ranoj životnoj dobi.
Ćelavost je najčešće nasljedna pojava, a pojavljuje se i kod žena. Uzrokuje je prevelika osjetljivost folikula dlake.
Muški hormon testosteron proizvodi dihidrotestosteron (DHT), koji izaziva smanjenje folikula i vremenom prestanak njihove funkcionalnosti. Uloga testosterona u procesu gubljenja kose, često se povezuje uz mit da je ćelavljenje znak polne zrelosti i muževnosti, što nije tačno.
Muškarci koji ćelave nemaju više muških hormona od drugih, već su njihove folikule jednostavno osjetljivije na ovaj hormon.

Povlačenje linije kose

Proces ćelavljenja obično prati određeni šablon. Prvi stadijum je povlačenje linije kose, nakon kojeg dolazi stanjivanje i prorjeđivanja kose na tjemenu i sljepočnicama.
Kada se ove dvije zone susretnu na sredini, obično ostaje linija kose u obliku potkovice na zadnjem dijelu glave i sa strana. Vremenom možete i potpuno ostati bez kose.
Ćelavost nije bolest i neće uticati na vaše zdravstveno stanje, ali ukoliko vam stvara neugodnosti posavjetujte se sa svojim doktorom, koji vas može uputiti dermatologu koji će vam preporučiti određene tretmane, ili psihologu koji će vam pomoći da prihvatite gubitak kose. Ukoliko imate gene koji izazivaju ćelavost ne možete učiniti gotovo ništa da je spriječite.
Tretmani koji postoje mogu usporiti proces, ali ne postoji lijek koji može zaustaviti ćelavost.
Postoje određeni lijekovi koji služe u liječenju ove pojave, zatim tu su perike, implantacije vještačke kose, transplantacija kose i zahvati plastične operacije, kao što je smanjivanje skalpa.
Stručnjaci naglašavaju da je puno lakše održavatio kosu koju imate, nego da liječite ćelavost kada nastupi, jer se folikule ne mogu oživiti nakon što prestanu funkcionisati.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!