Čak i minut vježbanja može biti koristan za zdravlje

Čak i minut vježbanja može biti koristan za zdravlje

na-vjezbanju
Većina ljudi tvrdi da nema vremena za vježbanje, ali profesor kineziologije Martin Gibala kaže da to više nije dovoljan izgovor.
Nova studija objavljena u časopisu PLOS One pokazala je da samo jedan minut intenzivnog vežbanja može biti koristan koliko i 45 minuta umjerene aktivnosti.
“Ako kao ja samo želite da budete zdraviji i u boljoj kondiciji, ne morate vježbati po 45 minuta dnevno. Možete imati koristi i od samo jednog minuta intenzivne aktivnosti”, kaže Gibala.
On je sa istraživačima podjelio 27 ispitanika koji nisu imali naviku da vježbaju u tri grupe.
Prva grupa je nastavila sa neaktivnim načinom života na kakv je navikla, druga je vježbala 45 minuta na stacionarnom biciklu uz obaveznih pet minuta zagrijavanja i istezanja, a posljednja grupa je radila intervalni trening u trajanju od 10 minuta. Ova posljednja, imala je po tri intervala od 20 sekundi tokom kojih je maksimalnom brzinom okretala pedale, a oni su se smjenjivali sa dva dvominutna perioda sporog okretanja pedala i uključivali pet minuta zagrijavanja i istezanja.
Obe grupe vježbale su tri puta sdmično  tokom 12 nedelja i pokazali su gotovo identična poboljšanja kad je riječ o njihovom zdravlju i kondiciji.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS