Buduće mame vegetarijanke

Buduće mame bi tokom trudnoce trebale imati raznovrsnu i izbalansiranu ishranu, jer je to izuzetno važno za njihovo zdravlje i normalan razvoj bebe.
Budućim mamama vegetarijankama može biti teško da osiguraju unos željeza i vitamina B12, čiji su izvori meso i riba. Takođe, teskocu moze predstavljati i  unos vitamina D u organizam.
Potrebno je da razgovarate sa svojim doktorom o najboljem načinu na koji biste mogli u organizam unijeti dovoljne kolicine ovih važnih nutrijenata.
Ako ste veganka, najbolje je da posjetite nutricionistu. On će vam dati najbolji savjet na koji način ćete doći do nutrijenata koji su potrebni vama i vašoj bebi.
Izvori željeza za vegetarijance su jaja, grah, grašak, leća, sušeno voće kao što su kajsije, zatim zeleno povrće, kruh od cjelovitih žitarica i zitarice  sa dodatkom željeza.
Vitamin B12 se može naći u mlijeku, siru, jajima, zitaricama sa dodatkom ovog vitamina, sojinom mlijeku i ekstraktu kvasca.
Vitamin D biste trebali uzimati kao dodatak prehrani kako biste osigurali da vi i vaša beba dobijete dovoljno ovog vitamina.
Svim trudnicama, neovisno o načinu ishrane ne preporučuje se da konzumiraju određene vrste sireva jer oni mogu sadržavati listeriju, koja uzrokuje spontani pobačaj ili ozbiljna oboljenja kod novorođenčeta.
Trudnicama  se takođe savjetuje da ne konzumiraju vegetarijanske paštete jer one takođe mogu sadržavati listeriju. Neke vegetarijanske paštete sadrže sirova jaja, koja mogu biti zaražena salmonelom.

Dojenje

Preporučuje se da za vrijeme dojenja, nastavite sa uzimanjem dodataka prehrani koji sadrže vitamine D i B12.
Ostale vitamine i minerale koji su vam potrebni, možete unijeti u organizam tako što ćete imati raznovrsnu i izbalansiranu ishranu.
Preporučuje se da se maloj djeci u dobi između šest mjeseci i pet godina starosti, daju vitaminske kapi koje sadrže vitamine A, C i D. Ove kapi možete kupiti u apotekama
Preporučuje se da se beba do šest mjeseci starosti isključivo doji, a da se zatim nastavi dojiti uz postepeno uvođenje čvrste hrane.
Veganskim majkama koje nisu u mogucnosti da doje ili koje su se odlucile da ne doje, kao alternativa za formule od kravljeg mlijeka, sluze mlijecne formule na bazi soje.
Ukoliko se odlučite za korištenje mliječnih formula na bazi soje, potrebno je zatražiti savjet od svog ljekara,
Odgajanje djece na veganskoj ishrani zahtijeva pažljivo planiranje. Djeci je potrebna ishrana koja odgovara njihovom uzrastu. Budući da djeca brzo rastu, potrebna im je ishrana bogata kalorijama.

Uvođenje čvrste hrane

Ako odgajate djecu na vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, morate voditi računa da vaša djeca svaki dan imaju obroke koji sadrže biljne proteine ili orašaste plodove, kako biste osigurali dovoljan unos proteina i željeza u njihov organzam.
Kako vaša djeca rastu, postoji rizik da će u njihovoj ishrani biti sve manje željeza a sve više vlakana.
Izvori željeza:

  • Žitarice sa dodatkom željeza
  • Tamno zeleno povrće
  • Kruh, grah, grašak, leća
  • Sušeno voće kao što su kajsije, grožđice i šljive.

Da biste osigurali da vaše dijete dobije sve potrebne nutrijente, možete mu davati nekoliko manjih obroka i jednu ili dvije užine u toku dana.
Vitaminske kapi su naročito značajne za djecu do pet godina starosti jer sadrže dovoljno kalcija, vitamin B12 i vitamin D.

Ishrana male djece

U toku rasta i razvoja djeci je potrebno mnogo više nutrijenata nego odraslim ljudima. Posljedice ishrane siromašne nutrijentima ostavljaju dugotrajane posljedice na razvoj i zdravlje djeteta.
Posebno se mora voditi računa o ishrani djece koja se hrane veganskim načinom prehrane. Maloj djeci je potrebna raznovrsna hrana kako bi se osigurala energija i vitamini potrebni za njihov rast.

Veganska ishrana sadrži veliku količinu vlakana, tako da se može desiti da djeca vrlo brzo tokom obroka dobiju osjećaj sitosti, iako nisu unijela u organizam dovoljno kalorija. Zbog toga im treba davati dodatke prehrani koji sadrže neophodne vitamina i minerale.
bhzdravlje
Izvor: nhs.uk
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!