BUDITE OPREZNI NA SUNCU: Obratite pažnju na prve simptome sunčanog udara!

BUDITE OPREZNI NA SUNCU: Obratite pažnju na prve simptome sunčanog udara!

Sunčani udar je prouzrokovan direktnim, produženim djelovanjem sunčevih zraka na nezaštićenu glavu. Manifestuje se u vidu jake glavobolje, muke i povraćanja, umora, iscrpljenosti i temperature.

sunce-foto-thinkstock-1375947810-349921

Ljetnje vrućine i sparina povećavaju rizik od toplotnog i sunčanog udara, kao i od opekotina. Najveća opasnost je kod djece i zbog toga je bitno obratiti veliku pažnju na njihovu zaštitu. Toplotni udar nastaje zbog temperature vazduha, pogotovo ako je ona udružena sa visokim procentom vlažnosti i sa oskudnom provetrenošću prostora u kom živite.

Prvi znaci bolesti javljaju se sa porastom temperature koja može da dođe i do 40-41 stepen, a manifestuje se suhom i pretjerano toplom kožom, jakim umorom, niskim krvnim pritiskom, vrtoglavicom, jakom glavoboljom, mukom i povraćanjem i nemirom. Osobu sa simptomima treba što prije izvesti u provetrenu prostoriju, skinuti odjeću i rashladiti je hladnom vodom.

suncanje-more-devojka-plaza-foto-profimedia-1428254461-634863

Sunčani udar je prouzrokovan direktnim, produženim djelovanjem sunčevih zraka na nezaštićenu glavu. Manifestuje se u vidu jake glavobolje, muke i povraćanja, umora, iscrpljenosti i temperature. Osobu sa simptomima treba skloniti sa sunca, rashladiti je i dati joj tečnosti. Ukoliko ima jake glavobolje može da se primjeni i neki analgetik.

Opekotine od sunca su uglavnom prvog stepena. Manifestuju se u vidu lokalnog crvenila, pojave bolova, otoka ili nastajanja mehurića. U slučajevima lakših opekotina korisno je tuširanje hladnom vodom, odnosno hladne kupke. Ne preporučuje se primjena lokalnih anestetika u vidu ulja ili losiona jer imaju dehidratacijski efekat. Rijetki oblici raka, melanomi, najčešće nastaju na koži, ali rijetko se vide i u usnoj šupljini, jednjaku, anusu, materici, moždanim opnama i mrežnjači.

suncanje-more-devojka-plaza-foto-profimedia-1428254461-634861

Ovo se najčešće dešava osobama između 40 i 60 godina. Zabilježeno je zabrinjavajuće povećanje učestalosti ovoga tumora, posebno na nogama žena, iznad pojasa kod muškaraca i na rukama u oba pola. To povećanje učestalosti pripisuje se rastućem obožavanju preplanulog tena uz jako sunčanje za vrijeme toplih mjeseci.

Bitnu kliničku važnost imaju: rano prepoznavanje zloćudnih melanoma prije nego što oni prodru duboko i steknu mogućnost metastaziranja i najveća dubina prodora tumora. Najbitnije je rano prepoznati ovaj problem, a upozoravajući znakovi su promjene u veličini, obliku i pigmentaciji. Mnogo ih je teže razlikovati od displastičnih nevusa i obično je potrebna biopsija.
Rano prepoznavanje je presudno važno jer, kada takve promjene postanu invazivne, moraju se svrstati među najpodlije zloćudne tumore koji doslovno celo telo mogu zasuti metastazama.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS