Brzo opijanje je povezano sa nedostatkom proteina u mozgu

Brzo opijanje je povezano sa nedostatkom proteina u mozgu

Agresivno konzumiranje alkoholnih pića koje za cilj ima brzu intoksikaciju možda je povezano sa nedostatkom određenog proteina u ljudskom mozgu.

pjan-za-sankom


Do ovog zaključka došli su naučnici sa američkog istraživačkog instituta Skrips testirajući uticaj G-proteina ili GIRK-a na mozgove laboratorijskih miševa.
G-proteini kontrolišu nadraženost neurona tako da smanjuju mogućnost njihovog aktiviranja. Zbog činjenice da alkohol aktivira G-proteine i njihovu funkciju, naučnici su testirali efekat odstranjivanja ovog proteina iz mozga.
Dva sata dnevno miševi su mogli da piju samo alkohol, a stavljeni su u dvije grupe – oni sa G-proteinom i oni bez njega. Naučnici su ubrzo shvatili da miševi bez G-proteina konzumiraju alkohol puno brže i više u odnosu na drugu grupu.
Nakon što je dvjema grupama dopušteno da piju alkohol bez obzira na doba dana, razlika u konzumiranju nije uočena, tako da su naučnici zaključili kako je G-protein, odnosno njegov nedostatak, odgovoran za ponašanje povezano sa namjerom opijanja u vrlo kratkom vremenskom roku.
Naučnici pretpostavljaju kako alkohol kod takvih osoba postaje privlačniji zbog povećanog angažmana u centrima za nagrađivanje ponašanja.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!