Bronhitis

Bronhitis je upala glavnih disajnih puteva pluća (bronha. Uobičajen je u zimskom periodu, a često razvija nakon prehlade, upale grla ili gripe.

Uvod[hr]

Bronhitis je upala glavnih disajnih puteva pluća (bronha. Uobičajen je u zimskom periodu, a često razvija nakon prehlade, upale grla ili gripe.

Glavni simptom bronhitisa je kašalj, koji može dovesti do žućkasto-sive sluzi. Bronhitis takođe mogu uzrokovati upalu grla, teško disanje i začepljen nos.

Ko je pogođen

Svako može biti pogođen bronhitisom, iako je kod pušača i osoba koje rade s tvarima koje mogu nadražiti pluća, kao što su žitarice ili tekstil, veća vjerojatnoća pojave oboljenja.

Akutni i hronični bronhitis

Bronhitis je obično blago i samo-ograničeno oboljenje, koje nestane samo po sebi, obično u roku od nekoliko sedmica. Ovaj oblik je poznat i kao akutni bronhitis, jer traje samo kratko vrijeme.
Međutim, u nekim slučajevima, šteta uzrokovana infekcijama bronhija može postati trajna, što uzrokuje da oboljenje postane teško i dugotrajno. Ako infekcija traje duže od tri mjeseca, oboljenje postaje poznato kao hronični bronhitis.

Perspektiva

Većina slučajeva bronhitisa može se liječiti jednostavno kod kuće i obično nema potrebe za  dodatnim terapijama. Međutim, osobe s teškim ili hroničnim bronhitisom često trebaju liječenje propisano od strane doktora.

Simptomi[hr]

Blago kašljanje

Glavni simptom bronhitisa je blago kašljanje (kašljucanje). Vrlo je vjerojatno da će kašalj dovesti do pojave žuto-sive sluzi, mada se to ne dogodi uvijek.
Kašalj može trajati nekoliko sedmica nakon što su drugi simptomi nestanu, a vi možete osjetiti bol u stomačnim i prsnim mišićima, koja je posljedica konstantnog kašljanja.

Ostali simptomi

Ostali simptomi bronhitisa mogu uključivati:

 • osjećaj pritiska u grudima
 • nedostatak vazduha
 • teško disanje
 • bol u grlu
 • blaga groznica
 • glavoboljab
 • začepljenje nosa i sinusa

Ovi simptomi, iako neugodni, obično nisu jaki, i često ne zahtijevaju doktorski pregled. Međutim, simptomi bronhitisa mogu biti slični onima kod upale pluća, pa je važno paziti na promjene u vašim simptomima.

Kada ići kod doktora

Ukoliko vam se javi neki od sledećih simptoma:

 • kašalj vam je intenzivan i traje duže od tri nedjelje
 • imate neprestanu groznicu duže od tri dana
 • iskašljavate sluz pomiješanu sa krvlju
 • počnete ubrzano da dišete (više od 30 uzdaha u minuti) ili osjetite bol u grudima
 • postanete naglo pospani ili dezorjentisani
 • imate stalne napade blažeg bronhitisa
 • od ranije imate srčano ili plućno oboljenje, kao što je astma, emfizema (oštećenja malih vazdušnih puteva u plućima), kongestivno srčano zatajenje (oslabljen rad srca koje dovodi do pojave tekućine u plućima) ili hronična opstruktivna plućna bolest (dugotrajno oštećenje pluća)

 

Uzroci[hr]

Virusne ili bakterijske infekcije

Bronhitis može biti uzrokovan virusom ili bakterijom, iako je virusni bronhitis dosta rasprostranjeniji. U većini slučajeva, bronhitis je uzrokovan istim virusom koji uzrokuje prehlade i gripe. On se nalazi u milionima sićušnih kapljica koje dolaze iz nosa i usta kad netko kašlje ili kiše.
Te kapljice obično se šire oko jedan metar, borave u vazduhu neko vrijeme i padaju na tlo, gdje virus može preživjeti i do 24 sata. Svako ko stupi u kontakt sa ovim površinama može proširiti virus ukoliko dira nešto drugo.
Svakodnevni predmeti kod kuće i na javnim mjestima, kao što su ručke vrata mogu imati tragove virusa. LJudi se obično inficiraju tako što prenose virus na svoje ruke, a zatim rukama dodiruju usta ili nos. Također je moguće udahnuti virus ukoliko se nalazi u vazduhu.

Udisanje nadražujućih supstanci

Bronhitis može biti izazvan udisanjem nadražujućih supstanci, kao što su smog, hemikalije u proizvodima za domaćinstvo ili duvanski dim.
Pušenje je glavni uzrok hroničnog (dugoročnog) bronhitisa, a može uticati i na one koji udišu dim kao i na same pušače.
Možete biti u opasnosti od bronhitisa i ukoliko ste često izloženi materijalima koji mogu oštetiti pluća kao što je prašina iz žitarica, tekstila, amonijak, jake kiseline ili hlor. Ova pojava se naziva i bronhitis izazvan zanimanjem, i obično se olakšava kad prestane izloženost nadražujućim supstancama.

Dijagnoza[hr]

Ukoliko imate bronhitis, nije neophodno da idete kod doktora, osim ako vam simptomi nisu ozbiljni.
Ukoliko odete kod doktora, najvjerovatnije će vam postaviti dijagnozu na osnovu informacija o vašim simptomima, i pregledom pluća pomoću stetoskopa.

Isključivanje drugih oboljenja

Doktor će morati isključiti neke druge plućne infekcije, kao što je upala pluća, koja ima slične simptome kao bronhitis. Ukoliko doktor sumnja na upalu pluća, odrediće vam rendgensko snimanje pluća.
Ukoliko doktor posumnja da imate još neotkriveno ozbiljno oboljenje kao što je astma ili emfizema (oštećenje vazdušnih puteva u plućima). moguće je da će vam biti neophodno testiranje plućne funkcionalnosti.
Test se radi tako što udahnete duboko i duvate u spravu koja se zove spirometar, koja mjeri zapreminu vazduha u plućima. Umanjen kapacitet pluća može biti znak nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Tretman[hr]

U većini slučajeva bronhitisa, nije neophodno liječenje koje vam propisuje doktor, jer se simptomi mogu obuzdati lako i kod kuće. Ne postoji lijek od hroničnog bronhitisa osim zdravog života, naročito prestanka pušenja.

Kućno liječenje

Ukoliko imate bronhitis trebali bi:

 • da se puno odmarate
 • pijete puno tekućine – ovo sprječava dehidrataciju i razrjeđuje sluz u plućima, koju je onda lakše iskašljati
 • liječite glavobolje, groznice ili neke druge bolove paracetamolom ili ibuprofenom (ibuprofen se ne preporučuje ukoliko imate astmu)

Postoji jako malo dokaza da lijekovi protiv kašlja pomažu, a preporučuje se da se lijekovi koji se mogu dobiti bez recepta ne daju djeci mlađoj od šest godina. Umjesto toga pokušajte sami praviti kombinacije meda i limuna, koje mogu ublažiti upale grla i kašljanje.

Prestanak pušenja

Ukoliko pušite trebali bi prestati odmah. Pušenje pogoršava bronhitis, i pojačava rizik razvijanja hroničnog oboljenja. Prestanak pušenja tokom bronhitisa idealna je prilika da se potpuno odreknete pušenja, što će imati odlične posljedice po vaše zdravlje.

Antibiotici

Iako je liječenje propisano od strane doktora rijetko kad potrebno, postoje slučajevi kada je ono neophodno.
Doktor vam neće automatski propisati antibiotike, jer je bronhitis u većini slučajeva uzrokovan virusom. Antibiotici nemaju efekta protiv virusa, i propisivanje može vremenom učiniti bakterije otpornijim naliječenje.
Doktor će propisati antibiotike ukoliko imate povećen rizik od upale pluća. Ukoliko vam se propišu antibiotici za bronhitis, najvjerovatnije će to biti petodnevna terapija amoksicilinom, oksitetraciklinom ili doksiciklinom.
Moguće nuspojave ovih lijekova uključuju mučninu, povraćanje i dijareju, ali su rijetke.

Prevencija

Sledeći savjeti mogu pomoći u prevenciji bronhitisa:

 • prestanite pušiti – duvanski dim može znatno pogoršati trenutnu infekciu, i pojačava rizik od hroničnoh bronhitisa
 • održavajte higijenu – bronhitis je obično izazvan virusom koji se širi kontaktom ili kihanjem i kašljanjem. Često pranje ruku i korištenje maramica koje se odbacuju, može pomoći u prevenciji širenja infekcije
 • zaštitite se na poslu – ukoliko radite sa supstancama koje iritiraju pluća, obavezno nosite masku koja prekriva nos i usta

Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!