Brokula štiti našu kožu od sunca

Brokula štiti našu kožu od sunca

Dosadašnja istraživanja su pokazala da brokula sadrži spojeve koji su učinkoviti u smanjenju rizika od nastanka kancerogenih stanica i hronične upale u tijelu.
Brokkoli beißen
 
Novo istraživanje američkih naučnika otkriva da brokula može pomoći u zaštiti kože od UV zračenja, prenosi centarzdravlja.hr.
Rezultati istraživanja američkih naučnika su pokazali da nanošenje ekstrakta brokule na kožu može pomoći u prevenciji oštećenja kože uzrokovane UV zračenjima i smanjiti crvenilo kože za čak 37%.
Brokula sadrži sulforafan, spoj za kojega su naučnici ustanovili da ima zaštitnu ulogu. Stanice kože apsorbiraju ekstrakt brokule i on nastavlja djelovati sljedećih nekoliko dana.
“Planiramo nastaviti istraživanje kako bismo utvrdili na koji se tačno način ekstrakt brokule može koristiti za zaštitu kože od UV zračenja”, izjavila je voditeljica istraživanja prof. Sally Dickinson i dodala kako “rezultati ovog istraživanja potvrđuju da brokula ima odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma”.
Brokula, ističu znanstvenici, ne blokira UV zrake, već potiče stanice da se same obrane od štetnog UV zračenja. Na taj način dopušta tijelu da proizvodi vitamin D, što nije slučaj kod krema za sunčanje, koje blokiraju proizvodnju vitamina D.
Prethodna istraživanja su pokazala da brokula smanjuje rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka, visoki krvni pritisak, srčani udar i dijabetes tipa 2.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS