Briga o zubima djece – izazov za roditelja, ali i za djete

Briga o zubima djece – izazov za roditelja, ali i za djete


Veoma značajan period u životu djeteta od trenutka kada mu izrastu svi zubići jeste odlazak u stomatološku ordinaciju. Dječiji stomatolog često bude ili najomiljeniji ili najomraženiji lik iz detinjstva svakog mališana, a sama dječija stomatologija veoma je zahtjevna i predstavlja izazov za svakog ko se odluči za ovaj posao.
Da bi zubi bili zdravi, neophodno je konstantno edukovati kako roditelje i djecu, tako i same ljekare. Naime, roditelji moraju da se pobrinu da djeca imaju redovne stomatološke preglede, ali i da na vreme djecu naviknu na pranje zuba i održavanje oralne higijene usta.
Kako naviknuti djete na redovno pranje zubića? Svakako, kroz igru i edukaciju dobićete spoj lijepog i korisnog, odnosno djeci treba predstaviti redovno održavanje oralne higijene kao slikovitu priču koja će ih zainteresovati i navesti da se odgovorno ponašaju od malena prema svojim zubima. Tako ćete se na vreme pobrinuti da vaše dijete ima zdrave i lijepe zube.
Ukoliko od malena primjetite da djete ima problema sa razvojem vilice i normalnim rastom zuba, dečiji stomatolog će vas dalje uputiti kako da se ponašate. Nekada je preporuka i samog dječijeg stomatologa da mališani nose protezu, jer je za djecu najpogodnije da protezu nose u što ranijem uzrastu kako bi na vrijeme ispravili neke nepravilnosti u svojoj vilici.

Malo dete, mala četkica za zube

Svaki dječji stomatolog preporučuje roditeljima da izaberu pravu četkicu za svoje djete, jer su desni svakog mališana veoma osjetljive, a pogrešna četkica može da izazove oštećenje desni vašeg djeteta. Četkica bi trebalo da bude sačinjena od mekih najlonskih dlačica i da bude mala, jer za malo djete potrebna je mala četkica. Svakako će mala četkica privući ogromnu pažnju vašeg djeteta, a i ona mora da bude prilagođena njegovom uzrastu.
Kako dete raste, tako bi trebalo i četkicu menjati. Srazmjerno uzrastu, četkica bi trebalo da bude veličine da njena glava može da čisti najviše dva zuba istovremeno. Dužina same četkice ne bi trebalo da bude veća od dužine vilice vašeg djeteta, jer ona treba da dohvati i kutnjake. Optimalni period za mijenjanje četkice jeste kao i kod odrasli na tri ili četiri mjeseca ili ranije ukoliko dođe do njenog habanja. Ako ste ipak od onih kul roditelja koji će sve da urade samo da animiraju svoje djete, uvek možete izabrati električnu četkicu, jer će djetetu ona sigurno biti zanimljivija.

Zdravom ishranom do jakih zuba

U ranom uzrastu djeteta važno je ograničiti unos slatkiša. Ne treba biti rigorozan, pa ne dozvoliti nimalo slatkiša, a opet niti dozvoliti da se prejeda, jer umjeren unos slatkog se može odraziti i na sam kvalitet zuba. Dječiji stomatolozi savjetuju da je najbolje dozvoliti deci slatkiše odmah posle glavnog obroka, jer tada se zahvajujući većoj količini pljuvačke hrana ispira iz usta. Ukoliko se dugo zadrži u ustima, šećer najpre izaziva pojavu karijesa. Zato se savjetuje da posle jela djeca obavezno peru zube, a ako to nije moguće, jer su u školi ili na nekom drugom javnom mestu onda je korišćenje žvakaćih guma bez šećera rješenje za veće lučenje pljuvačke. Ako biste da svoje djete naviknete na zdravu hranu, dobar izbor je svakako voće, kao zamjena za slatkiše.
Sve u svemu, svi ovi savjeti samo su neki od osnovih pravila kojih se treba pridržavati kako bi pomogla vašem djetetu da održe zdravu i kvalitetnu higijenu zuba, a samim tim i kvalitetno zdravlje, jer ne kaže se slučajno zdravlje na usta ulazi.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS