Briga o adolescentima


 

Briga o dijetetu postaje sve veći izazov kako odrastaju fizički i emocionalno. Kao rastu djeca postaju “komplikovanija”, te sve više žele da budu nezavisni. To može predstavljati problem u odnosu prema roditeljima, jer djeca sve više žele svog privatnog vremena za sebe.

Na koji način prilagoditi sebe djetetu i dijete sebi? Koliko mu dati slobodnog vremena i na koji način ga kontrolisati? To su najčešća pitanja na koje roditelji traže odogovr kada im djeca uđu u fazu puberteta. Najbitnije je napraviti plan za komunikaciju sa djecom, te shvatiti šta pružiti djetetu u toj dobi.
Neke od stvari koje djeci treb omogućiti u tim godinama su:

  • Kupatilo za samostalno kupanje, kao i dječija soba
  • Dodjeljivanje specifičnih zadataka koje dijete može samostalno obaviti, preko kojih će osjetiti povjerenje roditelja.
  • Kuhinja koja je prilagodjena kako bi se lakše djeca mogla uključiti da roditeljima pomognu u kuhinji ili da samostalno naprave svoj obrok.

 
Seksualnost
Nedostatak samostalnosti djece dok odrastaju može značiti da su propustiti ili kasne sa sananjima o nekim seksualnim iskustavima, kao što je ljubljenje ili masturbacija. To ne znači da je njihovo fizičko, seksualno i emocionalno stanje razvoja prestalo.
Jedan od načina na koji možete poštovati privatnost djeteta je kucanje prije ulaska u njihovu sobu i pazeći da bilo ko, ko ih posjećuje radi isto. Ako ste zabrinuti za zdravstveno stanje vašeg djeteta, potrebno je kontaktirati ljekara, ili razgovarajte sa drugim roditeljima koji imaju dijete istih godina.
 
Izvor: HNS Choices

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS