Breza (Betula Pendula)


 

Čaj od lišća breze se koristi kao blagi diuretik i za dezinfekciju mokraćnih kanala, a obično se nalazi u sastavu skoro svih čajnih mješavina za liječenje bubrega, kaže mr.ph Enver Agić, biljni apotekar.
Breza je listopadno šumsko drvo, koje može narasti i do dvadesetak metara, čije je lišće, pupoljci (rese), kao i svježi sok izuzetno ljekovito, naročito za liječenje oboljenja urinarnog trakta.

Upotreba i djelovanje

Lišće breze se upotrebljava u obliku čaja, kao blagi diuretik i za dezinfekciju mokraćnih kanala, a prema riječima mr.ph Agića, obično se nalazi u sastavu skoro svih čajnih mješavina za bubrege i mokraćne kanale.
„Lišće breze počinje da se bere u proljeće, kada je u potpunosti razvijeno. Ima specifičan gorak i opor ukus, kao i specifičan miris. Najbolje je lišće breze sušiti u hladu, na promaji, a nikako na suncu, da bi se dobio što bolji kvalitet čaja“, objašnjava dr Agić.
Sok breze se obično skuplja krajem februara i marta, a kora breze se može skupljati tokom cijelog perioda vegetacije biljke
I sok i vino od breze odličan su lijek ne samo za liječenje infekcija urinarnog trakta i čišćenje bubrežnih kamenaca, nego i za liječenje ateroskleroze i gojaznosti. Zarezivanjem stabla breze, dobije se sok koji se cijedi iz drveta.
Ukoliko se svjež sok breze, koji sadrži izvjesne količine šećera, stavi da provri, od njega nastaje brezovo vino. Lišće breze sadrži oko osam odsto tanina, oko osam odsto šećera, eterična ulja (u pupoljcima do četiri odsto), smolu, razne organske kiseline, betulin, fitosterol, saponine i druge aktivne komponente.
Od listova breze priprema se čaj, koji je jedan od najboljih prirodnih diuretika i antiseptika za urinarne infekcije, a efikasan je i za liječenje prostate. Pravi se kao klasični čaj, tako da se dva decilitra proključale vode preliju preko jedne srednje (čajna) kašike čaja od lista breze, to se promiješa i ostavi da odstoji deset minuta u pokopljenoj posudi.
Nakon toga čaj se procijedi i pije. Čaj od lista breze ima i antibiotsko djelovanje i takođe se primjenjuje i za čišćenje bubrežnih kamenaca.
Međutim, kako naglašava dr Agić neophodno je prethodno uz pomoć drugih čajnih mješavina, u kojima je zastupljeno i lišće breze, omekšati i otopiti bubrežne kamence.
Čaj od lišća breze je mnogo kompletniji po sastavu od uvinog čaja i koristi se za dužu vremensku terapiju, kod pacijenata koji su slabo pokretni i kod kojih postoji stalna potreba za pojačanim izmokravanjem

Mješavina čaja protiv upale bubrega

U sastavu ovog čaja nalazi se list breze (20 odsto), biljka sitnica ( 5 odsto), kukuruzna svila (15 odsto), list borovnice (10 odsto), vranilovka (15 odsto), list koprive (15 odsto) i list medvjeđeg grožđa (20 odsto).
Priprema se tako što se supena kašika mješavine ovih biljaka prelije sa dva decilitra hladne vode, poklopi, zagrije do vrenja, a potom ostaviti da odstoji jedan sat, procijedi i pije tri puta dnevno po 2 decilitra nezaslađenoga čaja.
 
Autor: Irena Vasić Dobrić

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!