Bradavice u dječjoj dobi – kada i kako liječiti?

Bradavice u dječjoj dobi – kada i kako liječiti?

Bradavice spadaju u najčešće zarazne bolesti kože dječje dobi i vide se u oko 10% djece. Prava incidencija je vjerojatno veća obzirom da bradavice mogu i spontano (bez terapije) nestati. Gotovo svaki čovjek do dvadesete godine života ima najmanje jednu bradavicu na koži. Bradavice potiču djelomični imunitet koji djeluje kao zaštita od infekcija u budućnosti.

Bradavice uzrokuje humani papiloma virus (HPV). Mogu se javiti na bilo kojem dijelu kože ili sluznice. Postoji preko 100 tipova HPV-a koji mogu uzrokovati različite kliničke slike na različitim djelovima kože (sluznice). “Obične bradavice” su najčešći klinički oblik HPV infekcije djece. Posljedica su infekcije s  HPV-om tipa 1,2,4,7 dok su zaravnjene bradavice  uzrokovane HPV-om tipa 3 ili 10.
Bradavice najčešće nastaju kao posljedica izravnog kontakta. Mogu nastati i kao posljedica kontakta sa zaraženim predmetima/ površinama kao npr. hodanje bez obuće. Samoprijenos (autoinokulacija), odnosno prijenos sa jednog na drugo mjesto na koži kod zaražene osobe je vrlo česta pojava. Inkubacija traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci i ovisi o brojnim čimbenicima. Dva najbitnija faktora  su: imuloški sistem i stanje kože. Dermatitis, odnosno upale kože dozvoljavaju HPV-u lakši ulazak u kožu.Općenito se male bradavice bez subjektivnih simptoma ne liječe zbog mogućnosti spontane regresije (nestanka). Odluka o terapijskom izboru ovisi o mjestu, broju i tipu bradavice, te o dobi djeteta.

Keratolitička (mehanička) terapija

Najlakši i za pacijenta najmanje bolan oblik terapije: salicilna kiselina u obliku kolodija ili debelog flastera. Nakon keratolitičke terapije posebnim nožem ili skalpelom se uklanja rožnati (“mrtvi”) dio kože.Nakon uklanjanja rožnatog dijela samu bradavicu se može tretrati brojnim terapijskim sredstvima: antralin pastom, glutaradehidom, podofilinom, 5-fluorouracilom, imiquimodom, tretinoinom, mravljom kiselinom, krioterapijom, laser terapijom ili hirurški.

Sistemska terapija

Primjenjuje se kada se lokalna terapija ne može primjeniti (previše bradavica, problem smještaja bradavica). Primjenjuje se cimetidine ili dimepranol-inozin. Cimetidin je antihistaminik koji bolikira H2 receptor. Koristi se u dozi 20-40 mg/kg podijeljeno u 3-4 dnevne doze tijekom 4-8 tjedana. Dimepranol-inozin je imunološki stimulator koji se koristi rijetko i to kod upornih bradavica, koje nisu reagirale na  ranije terapijske pokušaje.

Poduzmite mjere za sprečavanje širenja

Važno je napomenuti da su bradavice zarazna bolest kože, kako bi se u kućanstvu poduzele mjere za sprečavanje širenja. Preporuča se izbjegavati korištenje istih ručnika, obuće, sapuna i ostalih predmeta koji dolaze u kontakt s bradavicama.  Ukoliko se dijete bavi kontaktnim sportovima, bradavice se  preporuča prekriti

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!