Božanski lijek za ljepotu i zdravlje

Božanski lijek za ljepotu i zdravlje

germa
U 16. vijeku ljekari su suhi pivski kvasac nazvali “božanskim lijekom”.
Kvasac štiti jetru, oči, kožu, otklanja umor, održava ravnotežu crijevne flore, pomaže u suzbijanju akni, sprečava mučninu i ublažava probavne tegobe.
Kod vegetarijanaca, koristan je i kao dodatak ishrani. Svi bi trebalo da ga uzimaju barem dva puta godišnje, tokom dva mjeseca jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo delovanje. U slucaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izliječenja.
Suhi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji mnogih bolesti: šećerne, oboljenja probavnih organa, upale želudačne sluznice, čira na želucu, kod oboljenja jetre i žučnih puteva, zatvora kao i u dijetama za mršavljenje, jer podstiče gubitak kilograma.
Pored hranljive, kvasac ima i veliku dijetetsku vrednost, pa se koristi u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje, zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i klimakterične tegobe. Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji sa medom i jabukovim sirćetom (po jedna supena kašika).
Suhi pivski kvasac je i prirodni antibiotik, jer kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče učinak bakterija korisnih za dobar rad crijeva. Samo jedna supena kašika dobrog pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe ljudskog organizma.
Procesom prerade sirovog kvasca dobija se suhi pivski kvasac, koji predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka, kao što su proteini, amino-kiseline, ugljeni hidrati, minerali, oligoelementi i vitamini.
Zove se pivski jer se, pre nego što se saznalo za njegova ljekovita svojstva, koristio samo za proizvodnju piva.
Sadrži velike količine vitamina B i tri važna elementa: selen koji usporava proces starenja, hrom za prevenciju dijabetesa i infarkta i glutamin koji pospešuje eliminaciju štetnih materija. U službi ljepote i zdravlja.
Kažu da je tajna ljepote Grete Garbo skrivena u suhom pivskom kvascu, a ono što je sasvim sigurno jeste to da se njegovo dejstvo vidi na koži, koju za kratko vreme čini čvrstom i blistavom. Pored toga, on pomaže i da akne brzo nestanu, a vrlo je efikasan kod ekcema, upala i infekcija kože.
Takođe, jača zube, kosu i nokte, deluje antikancerogeno, a deluje i na zdravlje jetre jer čisti krv od toksina.
Koristite kvasac i kao začin – pospite jednu kašičicu kvasca preko žitarica, umješajte ga u supu, pire ili grašak, sok od paradajza, kašičicu dodajte u kolač koji pečete ili pospite po jogurtu ili siru.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS