Bolovi u leđima: Paracetamol efikasan koliko i placebo

Bolovi u leđima: Paracetamol efikasan koliko i placebo

Paracetamol ne ublažava bolove u leđima i kod osteoartritisa uprkos tome što ga neki ljekari prepisuju svojim pacijentima, tvrdi grupa australijskih stručnjaka.

bol-u-ledjima


Analizom 13 kliničkih testova utvrđeno je da paracetamol ne djeluje kod bolova u leđima niti poboljšava kvalitet života. Umjesto toga, povećava rizik od nastanka zdravstvenih problema s jetrom.
Bol u leđima veoma je čest problem kod ljudi, a nakon izvještaja objavljenog u stručnom časopisu “British Medical Journal”, postavljaju se mnoga pitanja o dosadašnjim i budućim tretmanima.
Paracetamol je imao veoma malo dejstvo kod osteoartritisa u kuku i koljenu – toliko mali da je okarakterisan kao “klinički nebitan”.
“Paracetamol se najviše koristi za probleme s muskulaturom, tako da je veoma važno da preispitamo terapiju nakon ovih novih dokaza. Istraživanjem je utvrđeno da paracetamol ne djeluje kod bolova u donjem dijelu leđa i u slučajevima osteoartritisa, a s druge strane, povezuje se sa većim rizikom od zdravstvenih problema s jetrom. Pacijenti koji su uzimali paracetamol su u peterostruko većoj opasnosti od tegoba s jetrom u odnosu na one koji su uzimali samo placebo pilule”, izjavio je jedan od stručnjaka koji su učestvovali u istraživanju.
Umjesto paracetamola, ljekari preporučuju bavljenje fizičkim aktivnostima.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!