Bolje je i da stojite nego da sjedite

Bolje je i da stojite nego da sjedite

Predugo sjedenje može da bude opasno po naše zdravlje, čak i ako redovno vježbamo, upozoravaju australijski istraživači, savjetujući ljudima da što više stoje i kreću se.
dugotrajno-sjedenje
Stajanje samo dva sata tokom dana poboljšava nivo glukoze u krvi za dva odsto, holesterola za šest odsto kao i vrijednost masnoća za 11 odsto, pokazuje studija naučnika sa Univerziteta u Kvinslednu.
Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “European Heart Journal”, sprovedeno je nad 782 osobe oba spola koje su bile praćene tokom jedne nedjelje. Volonteri su morali svih sedam dana da nose aparat koji je mjerio vrijeme provedeno u hodu, u sedjećem, uspravnom i ležećem položaju.
Uzimani su im uzorci krvi i redovno su im mjereni krvni pritisak i tjelesna težina. Na osnovu prikupljenih podataka, naučnici su zaključili da osobe koje stoje najmanje dva sata dnevno imaju zdraviji nivo šećera u krvi i holesterola, kao i niže vrijednosti masnoća u krvi.
Ustanovili su, također, da ljudi koji u toku dana isto toliko vremena provedu u pokretu imaju manji indeks tjelesne mase, uži struk i još bolji nivo masnoća i holesterola u krvi.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS