Bolesti desni: Šta učiniti?

Bolesti desni: Šta učiniti?

desni
Zdrave su desni čvrste i tijesno prianjaju uz vrat zuba. Dobra higijena usta, koja uključuje svakodnevno pranje zubi i čišćenje koncem, pomoći će vam da izbjegnete bolesti desni. Krvarenje ili upaljene desni najčešće su od tih tegoba i upozoravaju vas da morate više njegovati zube i desni.
Upala desni ili gingivitis nastaje kada se plak – ljepljiv sloj bakterija i ostatak hrane – nakupi na zubima. Ako ga ne čistite redovito, plak se brzo nakuplja na rubovima desni, ondje gdje se sastaju desni i zubi, i postupno stvara tvrdi kamenac. Kamenac nadražuje i izaziva upalu desni, koje postanu crvene i natečene, a krvare kad perete zube. Neliječeni gingivitis može oštetiti stabilizirajuće tkivo koje drži zube u čeljusti i olabaviti ih. Ako zanemarite taj problem, s vremenom vam zubi mogu početi ispadati.
Desni koji krvare mogu biti i posljedica loše prehrane – osobito manjka vitamina C i biljnih pigmenata flavonoida. Neke krvne bolesti mogu izazvati nenormalno krvarenje desni kad jedete tvrdu ili hrapavu hranu ili perete zube. Još jedan moguć uzrok upale desni jest alergija na kemikalije kao što je natrijev lauril sulfat u pasti za zube. Smatra se da neliječene upale desni povećavaju rizik od srčane i moždane kapi te preranog porođaja.
Čir na desni je bolan apces kojega vrh strši iz desni. Obično je posljedica loše higijene usta ili ozljede desni ili zuba. Treba ga ispirati slanom vodom i dvaput na dan uzimati dodatak vitamina C s flavonoidima. Osim toga treba odmah otići stomatologu.
Svaki dan perite zube i čistite ih koncem kako biste uklonili plak. Uzimajte mnogo namirnica bogatih vitaminom C i flavonoidima (uključujući sirovo svježe narančasto i crveno voće i povrće) te namirnice bogate kalcijem i drugim mineralima. Svedite na minimum uzimanje rafiniranih ugljikohidrata kao što su jela koja sadrže bijelo brašno i dodani šećer. uvijek dobro operite zube nakon što ste jeli takvu hranu.
Žvakanje žvakaće gume bez šećera ili tvrdog sirova povrća ili voća – npr. celera ili jabuka – štiti vaše zube i desni onda kad ne možete odmah nakon obroka oprati zube. Svakih šest mjeseci otiđite stomatologu na redoviti pregled i čišćenje zubi.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!