BOLEST OD KOJE PATE MILIONI LJUDI, a da toga uopšte nisu svjesni

BOLEST OD KOJE PATE MILIONI LJUDI, a da toga uopšte nisu svjesni


Sindrom propusnosti crijeva (eng. leaky gut) je zdravstveni problem koji mnogi nazivaju i bolest modernog doba.Riječ je o poremećaju koji se javlja kao posljedica oštećenja crijevne stijenke.Dolazi do stvaranja “rupa” kroz koje crijeva propuštaju u krvotok one tvari koje ni u kom slučaju ne bi trebale dospjeti u krvotok, poput neprobavljenih čestica hrane, toksičnih otpadnih proizvoda, virusa, bakterija, gljivica.
Kolajući krvotokom ove tvari mogu prouzročiti veliku štetu cijelom organizmu te dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.Vjeruje se da u svijetu vlada prava leaky gut epidemija.Milioni ljudi pate od ovog sindroma, a da uopće nisu svjesni njegove prisutnosti, jer simptome najčešće pripisuju nekim drugim tegobama.
Simptomi koji upućuju na leaky gut sindrom
Prema riječima dr. Lea Gallanda, ravnatelja američke zaklade FAIM koja se bavi istraživanjem prirodnih metoda liječenja, sljedeće tegobe i bolesti mogu biti znak povećane propusnosti crijeva:
– hronični proljev, zatvor ili nadutost
– osjetljivost na hranu ili na određene sastojke iz hrane
– oslabljen imunološki sistem
– niska razina energije
– hronični umor
– usporeni metabolizam
– nagli porast tjelesne težine (debljanje)
– glavobolja, groznica, gubitak pamćenja
– bolovi i grčevi u trbuhu
– osip kože i problemi poput svrbeža, crvenila, akni ili ekcema
– žudnja za šećerom ili ugljikohidratima
– artritis ili bol u zglobovima
– depresija, anksioznost, ADD, ADHD
– alergije
– autoimune bolesti kao što su reumatoidni artritis, lupus, celijakija ili Crohnova bolest
Navedene tegobe i bolesti mogu biti pokazatelj prisutnosti leaky gut sindroma.Međutim, zanimljivo je da iste bolesti mogu biti i posljedica tog simptoma.
Uzroci nastanka sindroma propusnosti crijeva
Glavnim uzročnicima poremećaja propusnosti crijeva smatraju se nezdrava prehrana te prekomjerno korištenje lijekova, osobito antibiotika.Moderna, brza i nezdrava prehrana bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima (kruh, tjestenine, biskviti, kolači, žitne prerađevine) pospješuje razmnožavanje patogenih mikroorganizama koji negativno utječu na zdravlje i funkciju crijeva.Korištenje antibiotika uništava korisne bakterije u crijevima što pogoduje razmnožavanju loših bakterija, virusa i gljivica koje prodiru do crijevnog zida, oštećuju ga i čine propusnim.
Ostali uzročnici sindroma propusnosti crijeva su stres, pretjerano izlaganje toksinima, fizički napor, alkohol, kemoterapija, radioterapija.Nedostatak minerala cinka također se povezuje s povećanom propusnošću crijeva.
Naime, ovaj mineral je od ključne važnosti za zdravlje crijevnih stijenki i njegov nedostatak dovodi do slabljenja stijenki, odnosno do njihove propusnosti.Leaky gut sindrom može se pojaviti i kao posljedica neke druge bolesti, ili medicinskog tretmana, objašnjava dr. Galland.Prema njemu, upala uzrokovana intolerancijom na gluten može dovesti do poremećaja propusnosti crijeva.Dr. Galland također smatra da lijekovi koji se koriste za ublažavanje boli i upale kod reumatoidnog artritisa mogu oštetiti stijenke crijeva te u razdoblju od samo dva tjedna dovesti do sindroma propusnosti crijeva.
Prevencija i liječenje
Dobra vijest je ta da se sindrom propusnosti crijeva može i prevenirati i uspješno izliječiti.Osnovni koraci za njegovu prevenciju su zdrava prehrana i zdravi način života.
Već prisutni leaky gut uspješno se liječi povećanom konzumacijom probiotika, unosom kvalitetnih suplemenata, izbjegavanjem lijekova, osobito antibiotika i NSAID (protuupalnih lijekovi bez steroida) kao i svih toksičnih tvari iz okoliša.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!