Bol i strah od zubara nestaju do 2013.

Bol i strah od zubara nestaju do 2013.

Ako zbog straha godinama niste otišli kod zubara, a sve češće imate problema sa zubima, možda postoji rješenje za vas – bezbolna brusilica!

Posljednja riječ tehnologije je takozvana “plazma četkica” koja buši bolesni zub za samo 30 sekundi i potpuno bezbolno.
Sve što možete osjetiti na ovom kratkom tretmanu je osjećaj hlađenja.
Ona koristi hemijske reakcije kako bi dezinfikovala karijes prije operacije i štedi zub mnogo više od dosadašnjih tehnika.
To znači da će vam i punjenja trajati mnogo duže.
Naučnici sa Univerziteta u Misuriju koji su pioniri ovog istraživanja su u saradnji sa kompanijom “Nanovom” napravili uređaj za kog misle da će postati dio standardne stomatološke prakse.
“Naše studije su pokazale da punjenja ostaju za 60 odsto snažnija kada se prije njih zub tretira plazma četkicom”, objašnjava inženjer Hao Li.
Klinička ispitivanja će uskoro početi i trebalo bi da pokažu domete tog neobičnog instrumenta.
“Do sada nije bilo sporednih efekata u testiranjima u laboratoriji i očekujemo da će se isto dogoditi i sa testiranjem na ljudima”, objašnjava Kvinsong Ju, jedan od istraživača.
Ako ispitivanja budu bila uspješna, četkica bi bila prava prekretnica u jednoj od najvažnijih oblasti stomatologije.
Naučnici tvrde da 75 odsto svih zahvata na zubima uključuju punjenja, a milijarde evra se u Evropi potroše upravo na njih.
Ukoliko sve bude išlo po planu, bol i strah od zubara nestaće do kraja 2013. kada bi plazma četkica trebalo da postane dostupna stomatolozima.
bhzdravlje
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!