Biopsija prostate

Biopsija prostate

urolog
Prostata je žlijezda u muškom tijelu koja se nalazi na vratu ili u na bazi mokraćnog mjehura. Glavna funkcija prostate je proizvodnja šećera i minerala koje se nalaze u zdravom sjemenu, te kontrola mokrenja. Prostata je nužna za mogućnost reprodukcije, ali čovjek može živjeti i bez nje.
Uz rak debelog crijeva, rak prostate je najzloćudniji tumor. Nakon 50. godine života kod muškaraca, pojava raka prostate naglo raste. Ta vrsta tumora raste polako, te je duže vremena samo na žlijezdi, a ne uzrokuje nikakve simptome dok se ne proširi na drug organe. Iz tog razloga je važno na vrijeme pregledati prostatu.
Biopsija prostate je dijagnostički postupak koji se uz kontrolu ultrazvuka izvodi kroz rektum.Biopsijom se uklanja dio sumnjivog tkiva kod sumnjivog nalaza digitorektalnog nalaza, povišenih vrijednosti PSA i kod sumnjivog nalaza ultrazvuka prostate.Pacijent se upućuje na biopsiju prostate ukoliko test specifičnog gena prostate i digitalni rektalni pregled daju neobične rezultate. Biopsijom se utvrđuje postoje li kancerogene stanice.
Za vrijeme biopsije pacijent leži na lijevom boku, a postupak započinje pipanjem prostate, te uvlačenjem jednog prsta u debelo crijevo. Zatim se uvlači sonda ultrazvuka u debelo crijevo, te se u kanal ultrazvuka uvodi posebno konstruirana igla s kojom se uzima mali komadić tkiva prostate. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom, a sam postupak nije bolan, ali može biti neugodan.Uzorke analizira patolog kako bi otkrio vrstu raka, te u kojoj mjeri je područje zahvaćeno. Isto tako se otkriva i stupanj agresivnosti stanica raka, te koliko su stanice raka različite od normalnih stanica. Na temelju dobivenih informacija konstruira se plan liječenja.Prije biopsije prostate potrebno je da se pacijent pripremi antibioticima koje uzima prije i poslije postupka, te da crijeva pripremi čepićima.
Prije biopsije prostate jede se tekuća hrana, te se u 14 h dan prije zahvata uzima žlica gorke soli i pije se litra vode. Jutro prije biopsije pacijent mora biti na tašte, te mora isprazniti mjehur i crijeva. Ukoliko pacijent ima srčanu manu, uzima lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi, ima dijabetes ili uzima kortizone, potrebno je obavijestiti ljekara. Naravno treba napomenuti i ukoliko je pacijent alergičan na neke antibiotike.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!