Biljne kapi i tinkture kroz istoriju i danas (Organic Land Tuzla)

Biljne kapi i tinkture kroz istoriju i danas (Organic Land Tuzla)

priroda na dar 1
Biljne kapi, u svijetu farmacije poznate kao tinkture su rastvor ljekovitog bilja u vodi i alkoholu. Na taj način se dobija ljekoviti preparat koji je potpuno prirodan i bez konzervansa, što je vrlo važno u današnje doba gdje vlada opšta kontaminacija tijela štetnim sastojcima iz hrane, okoline i lijekova.
Ovakva vrsta preparata je poznata još iz antičkog doba, kada su kao sredstvo za izvlačenje ljekovitih stvari iz ljekovitog bilja korišćeni vino, pivo, rakija, s obzirom da u antičko doba nije bilo čistog alkohola u upotrebi. Na taj način spremljeno ljekovito bilje u vidu biljnih kapi (tinktura) je djelovalo jače, lakše se odmjeravala doza, i što je najvažnije, dejstvo ljekovitog bilja je bilo sačuvano dugo vremena, posebno tokom zime kada ljekovitog bilja nije bilo.
Još antički a posebno srednjovjekovni ljekari su uočili da dejstvo ljekovitog bilja pada kada se koristi kao čaj, jer čaj vremenom gubi ljekovita svojstva, a posebno kad se ne čuva kako treba. U starim vremenima je bilo teško sačuvati čaj od ljekovitog bilja od gubljenja ljekovitosti. Taj problem postoji i danas, jer kada je čaj izložen svjetlu i vlazi, ili kada dugo stoji, značajno gubi ljekovita svojstva.
To nije slučaj sa biljnim kapima, jer se one uvijek prave od ljekovitog bilja koje je u punoj snazi i kada su napravljene mogu dugo da stoje nepromijenjene. Pojedini ljekari tvrde da mogu da stoje decenijama i da budu jednako upotrebljive, da tinkture zapravo nemaju rok trajanja.
Popularnost tinktura je naglo porasla tokom srednjeg vijeka, kada su po manastirima i apotekama monasi i prvobitni ljekari, farmaceuti i travari počeli da miješaju različite ljekovite biljke i potapaju ih u rakiju ili vino. Nekad se koristilo i pivo, ali takav rastvor nije mogao dugo da traje, jer pivo nema dovoljno alkohola da očuva tinkturu. Najpoznatiji eliksiri i vodice napravljene na taj način potiču iz manastira, koji su u to vrijeme bili vodeće labaratorije za prirodnu medicinu.
priroda na dar 2
Veliki doprinos  liječenju  ljekovitim biljem su dali i alhemičari srednjeg vijeka, koji su u potrazi za eliksirom dugovječnosti ili zdravlja, počeli da u biljne kapi stavljaju i minerale i životinjske sastojke. Najpoznatiji eliksir (tinktura) iz tog doba je Švedska gorčica (Sweden bitter) koju je osmislio švajcarski ljekar i mistik Paracelzus. Nakon mnogo vijekova mi smo spremili da obnovimo njegovu formulu i da korisnicima ponudimo Golden Sweden bitter eliksir koji je radjen po njegovoj formuli, ali o tome nekom drugom prilikom.
S druge strane svijeta, kineska medicina je intezivno izučavala upotrebu biljnih kapi kao i istočnjačka medicina. Kod kineza su to radili carski ljekari i biljni apotekari, tražeći eliksir besmrtnosti i dugovječnosti, a vrlo često i afrodizijake za svoje careve, dok je kod arapskih ljekara potraga bila bazirana prije svega na kapima za stomak i zadovoljstvo.
Razvojem savremene farmacije i lijekova koji su brzo smirivali simptome bolesti, ljudi su počeli da zaboravljaju na biljne kapi, tinkture i ljekovita vina. Okrenuli su se tabletama, praškovima, inekcijama. Medjutim, zadnjih par decenija, suočeni sa tim da lijekovi pomažu ali često ne liječe bolesti koje su kompleksan sindrom, interesovanje ubrzano raste za biljnim kapima.
Pokazalo se naime da tinkture uspijevaju da izliječe neka stanja i uz to nemaju nikakvih nus efekata, niti stvaraju zavisnost od lijekova,  ne proizvode nove bolesti koje nastaju od duže upotrebe lijekova: gastritis, lijena crijeva, osteoporoza, masna jetra, promjena raspoloženja.
A to mnogo znači, zdravlje bez posledica!
Jedinstveni prirodni preparati od ljekovitog bilja najvišeg kvaliteta su dar Prirode vama!
Djeluju brzo i efikasno, blagi su i pouzdani, nemaju kontraindikacije, mogu se koristiti samostalno ili uz lijekove i kao pomoć medicinskoj terapiji. Ne izazivaju nus pojave i ne izazivaju zavisnost.
BioColon kapi za nervozna crijeva djeluju na iritabilni kolon, smanjuju nadimanje, prolike i dijareju, smiruju bolove i kolike. Koriste se kod kolitisa, ulceroznog kolitisa, radijacionog kolitisa, kod sindroma iritabilni kolon, kod Kronove bolesti kao prirodna pomoć u terapiji.
BioLiver su čuvene kapi za jetru koje efikasno snižavaju visok holesterol i trigleciride u krvi i regulišu šećer u krvi. Koriste se kod Hiperlipidemije, Insulinske rezistencije, dijabetesa, za čišćenje masne jetre, kod cisti u jetri.
BioGast su jedinstvene kapi za želudac i gastritis koje brzo smanjuju gorušicu i povećanu želudačnu kiselinu. Koriste se kod gastritisa i upale želudačne sluznice i jednjaka, kod gerba, želudačne kile, za smanjivanje gorušice i simptoma žgaravice, smanjuju pečenje i bol u želudcu.
BioHemor su biljne kapi za spoljašnje i unutrašnje hemoroide. Koriste se kod upala hemoroida, kod oteklih unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida, zaustavljaju brzo krvarenje, čiste zastoje u venama hemoroida i smanjuju ih.
BioMInd su jedinstven biljni preparat protiv depresije i anksioznosti koje jačaju nervni i imuni sistem, jačaju koncentraciju i prokrvljenost u mozgu. Koriste se kod depresije, anksioznosti, neuroza, blažih psihoza, za koncentraciju i memoriju, za jačanje mentalnih funkcija.
BioRelax kapi za smirenje i protiv nesanice deluju umirujuće i antistresno. Koriste se efikasno protiv hronične nesanice, grčeva, tikova, hiperaktivnosti, smiruju napetost i opuštaju um i telo. Prirodni sedativ.
BioLaksativ kapi protiv opstipacije, tvrde i neredovne stolice su blag laksativ koji prirodno i pouzdano djeluje. Koriste se kod akutne i hronične opstipacije, kod lijenih crijeva, za čišćenje tijela i detoksikaciju, kod dijeta, za dobijanje meke i redovne stolice.
Način upotrebe
Većina naših kapi se koristi 3 x po 30 kapi dnevno, gdje se jedna doza od 30 kapi (pola kafene kašičice) razmuti u čaši vode i popije prije jela. Jedna bočica od 100 ml kada se uzima 3 x 30 kapi traje za 3 nedelje terapije.
prroda na dar 3
Uvoznik i ovlašteni distributer kvalitetnih i vrlo popularnih biljnih kapi Priroda Na Dar je  ORGANIC  LAND doo Tuzla. Takodje se mogu naći u prodavnicama zdrave hrane u Banja Luci (Kerč doo, Vojvode Stepe Stepanovića 177), zatim u Gradačcu, Brčkom, Zenici, Doboju, Bihaću, Travniku, Trebinju. Sve informacije o proizvodima i prodajnim mjestima na telefon +387 61 284 600.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!