Bebe smiju biti najduže 20 minuta na temperaturi ispod nule

Bebe smiju biti najduže 20 minuta na temperaturi ispod nule


Zima i niske temperature zabrinjavaju roditelje i dovode u dvojbu – trebaju li izvesti bebe u šetnju ili je ipak bolje ostati u toplom domu. Često nismo sigurni, pogotovo kod beba koje nepomično leže u kolicima, jesu li dovoljno utopljene. Djeca do dvije godine sklonija su hipotermiji jer lakše gube toplinu, pa ih zato, dok se voze u kolicima, treba toplije odjenuti.Ipak, niske temperature ne znače da djecu ne treba voditi van. Dužina boravka na otvorenom zavisi o temperaturi zraka, ali i o dobi. 

Prilagodba na hladno

Zbog tankog sloja masti ispod kože i nezrelog sustava za održavanje tjelesne temperature, bebe se na vanjske uvjete trebaju prilagođavati. Zdravo novorođenče već s tri sedmice može ići u šetnju zimi, no potrebno je postupno prilagođavanje.
Tokom niskih temperatura za izlazak treba birati topliji dio dana, oko podneva, i promatrati kada djetetu postane hladno. Ako je u kolicima premirno, ima hladne ruke i plave usnice, sigurno mu je hladno.
Malo veću djecu, treba učiti da dišu na nos jer se tako udahnuti zrak ugrije i takav ulazi u dišne putove. Također nije preporučljivo djecu voditi van po vjetru i magli. Najvažnije je da su odjevena slojevito i toplo te da imaju nepromočivu obuću. Djeci, a bebama svakako, treba staviti i kapu, koja im pomaže da zadrže tjelesnu temperaturu.

Zaštitite dječiju glavu

– Čak se 25 posto topline gubi preko glave. Veća djeca u pravilu trebaju biti odjevena kao i roditelji, a poželjno je da odjeća bude od prirodnih vlakana. U svakom slučaju, boravak na svježem zraku više je nego preporučljiv jer jača imunitet i čini organizam otpornijim na viruse i infekcije

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS