Preventiva bolesti usta kod djece


 

Izreka “bolje spriječiti nego liječiti“ vrijedi za sve oblasti medicine, pa i za stomatologiju. Ukoliko ste trudni o zdravlju zuba i usne šupljine treba početi brinuti prije rođenja djeteta.
Trudnice, pravilnom ishranom i zdravim načinom života, obezbjeđuju sve preduslove za pravilan razvoj zuba i usne šupljine u cjelini. Takođe, majke trebaju da uzimaju NaF tablete nakon 13 nedjelje trudnoće.
Nakon rođenja djeteta, roditelji moraju da vode brigu o održavanju oralne higijene djeteta. Vlažnom gazom se očiste obrazi, desni i zubići.
Ovo nije ugodno za dijete i mnogo je lakše reći nego učiniti, ali roditelji moraju da budu strpljivi i da pokušaju jer će na taj način stvarati djetetu naviku održavanja oralne higijene.
Postoje i drugi načini brige o zdravlju zuba i usne šupljine djeteta, koji nisu alternativa za gore navedeno, ali se svakako preporučuju:

  • izbjegavanje slatkiša, grickalica, zaslađenih napitaka, ljepljive hrane pogotovo pred spavanje i tokom noći
  • forsiranje tvrde hrane, svježeg voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda
  • davanje tableta NaF, obavezno uz konsultaciju sa stomatologom. Tablete se daju rastopljene u čaju ili nekom drugom napitku.

Roditelji moraju da edukuju prvo sebe, da bi bili u mogućnosti da edukuju dijete. Zato je neophodno da odvedu dijete stomatologu, već nakon napunjenih 12 mjeseci, a najkasnije 6 mjeseci nakon pojave prvih zuba.
Prilikom prve posjete, roditelji dobijaju savjete o održavanju oralne higijene djeteta, a dijete stiče prva iskustva posjete stomatološkoj ordinaciji, za koja je jako bitno da budu pozitivna.
Velika je greška ako prvo djetetovo iskustvo u ordinaciji bude bolno i neugodno, usljed grubosti stomatologa ili neblagovremene reakcije roditelja.
Posjete stomatologu su obavezne najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i više puta. Prilikom posjeta, stomatolog će uočiti i sanirati karijes, ukloniti naslage sa zuba, provjeriti kvalitet održavanja oralne higijene i po potrebi uraditi fluorizaciju.
Pogrešno je mišljenje da karijes mliječnih zuba ne treba sanirati. Ukoliko je moguće uspostaviti saradnju sa djetetom, karijes mliječnih zuba treba ukloniti, jer on može dovesti do raznih komplikacija.
Nakon nicanja prvih stalnih zuba, potrebno je uraditi zalivanje dubokih i uskih fisura stalnih molara, ukoliko su potpuno zdravi, a ako postoji karijes u početnom stadiju, onda se radi preventivno plombiranje.
Takođe je potrebno uočiti ortodontske anomalije i na vrijeme ih ispraviti mobilinim ili fiksnim ortodontskim aparatima, jer je kod nepravilnog zubnog niza otežano održavanje oralne higijene, a samim tim i veća mogućnost za nastanak karijesa i drugih oboljenja usne šupljine.
Roditelji moraju kontrolisati pranje zuba svoje djece upotrebom tableta za prebojavanje plaka, jer ako je dijete pralo zube, ne znači da ih je i kvalitetno opralo.
Zube treba prati minimalno dva puta dnevno, ujutro i neposredno pred spavanje, a idealno bi bilo nakon svakog obroka. Za kvalitetno pranje zuba je potrebno 3-5 minuta.
Najbolje je da roditelji peru zube u prisustvu djece, jer će djeca pokušati da ih oponašaju. Dozvolite djeci da peru zube gledajući svoju omiljenu emisiju ili crtani film na TV-u. Na taj način im vrijeme brže prolazi, peru zube duže nego u kupaonici i neće shvatati pranje zuba kao kaznu.
Takođe, naučite ih da koriste pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene (zubni konac, interdentalne četkice, tečnosti i paste koje sadrže fluor…)
Ukoliko dijete ima pokvarene zube, isključivi krivci su roditelji. Nemojte da krivite genetiku, jer ona je samo otežavajući faktor, ali i kod osoba sa veoma nepovoljnom genetikom, moguće je uz adekvatnu oralnu higijenu i redovne posjete stomatologu očuvati zdravlje zuba i okolnog tkiva.
Nemojte da krivite stomatologa, ako niste zadovoljni njegovim radom, izaberite nekoga ko će vam odgovarati.
Ne krivite trudnoću, vanredne okolnosti, „lošu vodu“, razna sistemska oboljenja, to su samo otežavajuće okolnosti, ali nisu obavezan preduslov da „izgubite“ vaše zube.
Ne tražite dobar izgovor – tražite dobro rješenje!
Autor: Dr. Sergej Kaurin
BHzdravlje.ba

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!