Autoimune bolesti i ishrana

Autoimune bolesti i ishrana

 

Autoimune bolesti kao što su psorijaza, dijabetes, multipla skleroza, artritis, Parkinson, Alchajmer, Hašimoto, celijakija, alergije, urtikarija su buknule kao epidemija u savremenom dobu i bitan su medicinski problem u modernoj civilizaciji. Postoji nekoliko teorija o tome kako autoimune bolesti nastaju, najčešće se navode uzroci autoimunih bolesti kao što su: vakcinacija, teški metali, radijacija, lijekovi, hemikalije, genetski faktor i ishrana.
Razmatramo u kakvoj su vezi autoimune bolesti i hrana i da li hrana koja mijenja mikrobiom (crijevnu floru) dovodi do autoimunih bolesti, šta to znači loša ishrana i autoimune bolesti.
Šta ima u toj hrani što stvara autoimuni odgovor tijela da naše ćelije odbacuju hranu, odnosno tretiraju je kao otrov.  Krenimo redom.
KONZERVANSI I AUTOIMUNE BOLESTI
Konzervansi su materije koje štite hranu od kvarenja i po svojoj funkciji imaju svrhu da pobiju sve bakterije i plijesni u hrani. Konzervansi nisu selektivni, oni ubijaju sve živo u hrani ili na hrani.
Kad takav konzervans u hrani dodje u naš sistem za varenje, on i dalje djeluje i ubija sve na šta naiđe a to je naša crijevna flora. Naš mikrobiom se mijenja. Mahom najviše od konzervansa stradaju naše dobre bakterije za varenje a otpornije su one loše bakterije za varenje koje se nađu u crijevima. Otuda toliko problema sa crijevima i pomama za probioticima, jer je crijevna flora uništena konzervansima a ne samo prekomerjnom upotrebom antibiotika.
Poremećena crijevna flora dovodi do raznih poremećaja u tijelu – snižava se sinteza vitamina u crijevima, željeza, mikroelemenata, formiranje ćelija imuniteta je smanjeno ili degenerisano, mijenja se odnos hormona, mijenja se psiha, ljudi postaju usporeni, depresivni, pada im imunitet.
Uz to, konzervans u hrani dovodi do toga da naše tijelo, jetra prije svega, hranu sa konzervansom potpuno ispravno shvata kao otrov, toksin od koga se mora odbraniti. Otuda hrana sa konzervansima izaziva autoimuni odgovor jer tijelo hranu smatra za opasnost. Autoimune bolesti i hrana su tako direktno povezani, s tim da je neko osjetljiviji a neko manje osetljiv na tu vrstu hrane.
ŠEĆER I AUTOIMUNE BOLESTI
Hrana bogata ugljenim hidratima (brašno, fruktozni sirup), odnosno prostim šećerima u bilo kom obliku (gazirani sokovi pa čak i voće), zatim procesuriana i industrijska hrana puna šećera u vidu ugljenih hidrata, izaziva nekoliko problema:

  1. Šećer u visokoj koncentraciji ubija bakterije crijeva jer je šećer konzervans
    2. Šećer je najbolja podloga za razvoj kandide i drugih plijesni
    3. Šećer podiže insulin visoko u krvi, a ako je insulin stalno visok, on zaustavlja neke normalne biohemijske procese i postaje štetan za tijelo, i zbog veze šećer – insulin, tijelo počinje da odbija šećer kao toksin i pretvara ga odmah u mast – nastaje insulinska rezistencija i gojaznost a posle i dijabetes.

Mi u istoriji ljudskog roda nikada nismo u hrani imali toliku koncentraciju čistog šećera u ishrani. U prošlom vijeku se jelo svega 20% od ugljenih hidrata koje sada unosimo. I to su bili zdravi ugljeni hidrati od integralnog žita, ne koncentrisani bijeli šećer ili kukuruzni fruktozni sirup. Neka tijela jednostavno nisu u stanju da tu količinu šećera procesuiraju i tijelo reaguje na šećer kao agens autoimunim odgovorom – stvara se upala krvnih sudova i jetra sav šećer počinje da pretvara u masti.
HEMIJA U HRANI I AUTOIMUNE BOLESTI
Pojačivači ukusa, kojih najviše ima u Vegeti, čipsu, gaziranim pićima, sosevima, kobasicama, šunkama, supama i industrijskoj hrani, kao na primjer ozloglašeni pojačivač ukusa Monosodium glutamat (MSG), po mnogim istraživanjima izazivaju multipl sklerozu i razorno oboljenje nerava.Naša tijela nisu navikla na hemiju u hrani, tek u zadnjih 50 godina hrana počinje bivati hemijski obradjena i napunjena hemijom – konzervansi, emulgatori, pojačivači ukusa, arome, boje, homogenizatori, aditivi. Tu su i insekticidi, herbicidi, antibiotici, anabolici i hormoni i ostala hemija koja tretira hranu.
Posle nekog vremena od upotrebe takve hrane naše tijelo počinje da se buni jer više ne može da procesuira i očisti tijelo od hemije i počinje da reaguje.
Postoji tvrdnja da i takva hemija u hrani dovodi do deformacije naših crijevnih resica u crijevnom traktu, čak i do stvaranja mikropora, aditivi jednostavno nagrizu crijeva i stvore mikro rupice, kroz koje sadržaj varenja lagano ističe u duplju. To su sve mikronske čestice, to nije sepsa, ali kako u trbušnoj duplji ne smije ništa da se nadje, to tu iscurjelu hranu tijelo detektuje kao opasnost i šalje imune ćelije da to srede. Imune ćelije to srede i ne dozvole da ta mikro iscurjela hrana vršlja po stomaku, ali onda ćelije takvu hranu počnu da prepoznaju po čitavom telu kao uljeza i napadaju.
Otuda su brza hrana kao što su hamburgeri, krilca, koka kole i fante, čipsovi i aromatizirane kokice, čokolada, kobasice, viršle, margarin, industrijski keksovi, kečap, majonez i sosovi okidači za autoimune bolesti jer ih tijelo počinje prepoznavati kao toksine.
Postoji niz alternativnih terapija koje sa više ili manje uspjeha tretiraju autoimune bolesti. One koje su pokazala najviše rezultata se svode na redukciju ishrane i na dugotrajan post. U stvarnosti, te metode ne čiste tijelo, nego uklanjaju uzrok bolesti, uklanjaju iz jelovnika hranu koja nam šteti a kada se ukloni uzrok, ukloni se i bolest.
Da bi se izliječili od bolesti budućnosti moramo da se vratimo u prošlost, da jedemo hranu koju su jeli naši pretci, prirodnu hrani bez konzervanasa, šećera, emulgatora, hemije…
Bogata ponuda zdrave hrane u prodavnici Organic Land u Tuzli, Slatina 18.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS