Autizam – praktični savjeti

autizam-bh-zdravlje

Svijet osoba sa autizmom, njihova osjećanja i i način na koji gledaju stvari oko sebe su specifični. Ovdje možete pročitati nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ih bolje razumijete i shvatite način na koji oni gledaju na svijet.


Jedna od najvažnijih stvari je da osobe sa autističnim poremećajem ne bi smjele biti izložene dodatnom stresu. Tako je bilo u društvu ili u porodici najbitnija sloga. Izbjegavajte bilo kakve rasprave svađe.
Krivca za autistični poremećaj nema, tačnije još uvijek se ne zna uzrok ovog stanja. Nemojte ispitivati da li je za poremećaj kriv otac ili majka, umjesto toga budite mirni i sabrani.
Ako se život prihvati sa jednostavnošću i razumevanjem za situaciju u kojoj su se našli, onda će i svakodnevni život izgledati sasvim normalno, porodica i društvo će da funkcionišu dobro.
Po svom fizičkom izgledu osobe sa autističnim poremećajem se ne razlikuju od drugih. Roditelji često čuju komentare kako njihovo dijete nije vaspitano i nalaze se pred dilemom kako da reaguju i odgovore okolini u vezi sa djetetovim ponašanjem.
Ne treba da se opterećujete okolinom ako ste u društvu autistične osobe, ignorišite poglede i komentare spoljne sredine. Uvjek se sjetite situacije i ni vi nikada nemojte davati neprimjerene komentare za drugu djecu.
Roditeljima nikada nije lako kada saznaju da njihovo dijete ima autistični poremećaj, ali se sa tim ne smiju opteretiti nego se samo prilagoditi.
Veoma je važno da roditelji vaspitavaju dijete sa autizmom tako što će ga učiti poželjnom ponašanju među ljudima, kako bi problem njihove različitosti bio prihvaćen od okoline.
Proces da se dijete sa autizmom nauči nečemu je mukotrpan i dugotrajan. Potreban je veoma ambiciozan rad koji zahtjeva mnogo vremena i jako malo napretka.
Autistične osobe, sa veoma niskom inteligencijom, imaju strahovitih problema u procesu učenja i imaju ograničene mogućnosti u sticanju novih znanja. Čak i da bi se naučile neke praktične rutine iz dnevnog života, potrebno je izuzetno strpljenje, postupnost, puno vremena i ponavljanja.
Roditelji nikada ne smiju da “pretjeraju” sa željom da pomognu svom djetetu. I njima je potreban odmor i mir. Previše rada i truda može da postane mukotrpno i za vas ali i za osobu sa autističnim poremećajem.
Osobe sa autizmom, čak i one koje imaju govorni jezik, teško pokazuju da ih nešto boli. Vi ste ti koji treba da prepoznaju da se zdravstveno ne osećaju dobro.
Većina autističnih osoba puna je energije i veoma aktivna. Mnogo njih je dobrog zdravlja. Neki imaju epileptične napade za koje je potrebno pronaći uzrok.
U slučaju da se zadrže u zdravstvenoj ustanovi, sa njima je poželjno da ostane jedan od roditelja ili neko koga poznaju.
Uvijek osobama sa autističnim ponašanjem ponudite izbor. Bila to hrana, piće, film, muzika… oni će odabrati ono što im odgovara. Tako ćete ih učiniti srećnima.

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!