Autizam povezan sa disajnim putevima


 

Djeca rođena sa specifičnim oblicima disajnih puteva (cjevčice koje dovode zrak u pluća) sva imaju autizam ili autistični spektar poremećaja, pokazala je studija predstavljena juče na simpozijumu američkih pulmologa.
Prema riječima dr Barbare Stjuart, koja je vodila ovu studiju, istraživanje je pokazalo čvrstu vezu između anatomskih karakteristika i autizma, te otvara vrata teoriji da ovaj poremećaj ima genetički uzrok.
Do ideje za istraživanje dr Stjuart došla je pokušavajući da otkrije uzroke kašlja kod nekolicine pacijenata sa autizmom. Radeći bronhoskopiju otkrila je zajedničku karakteristiku specifičnog izgleda disajnih puteva kod ovih pacijenata. Primijetila je da oni imaju podjelu u disajnim putevima koja stvara dvostruke prolaze koje je nazvala dubleti.
„Ovi rezultati za sad samo otvaraju put novim istraživanjima i trenutno ne nude pomoć roditeljima. Nadamo se da će nove studije dovesti do rezultata koji će još bolje razumijeti ovaj poremećaj te olakšati njegovo manifestovanje“, rekla je dr Stjuart.
 
Izvor: WebMD
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!