Atopijski dermatitis kod beba

Atopijski dermatitis kod beba

atopijski-dermatitis-kod-beba
Najčešća bolest kod osoba s atopijskom konstitucijom je atopijski dermatitis. Atopija je zapravo genetska sklonost nastanka alergijskih bolesti, zbog čega se najčešće i javlja zajedno s drugim alergijskim bolestima, kao što je bronhalna astma, konjuktivitis, alergija na hranu i alergijski rinitis.
Ova bolest je češća u gradu nego na selu, te u obiteljima s manjim brojem djece. Dermatitis se javlja u najranijoj dobi, od drugog do šestog mjeseca djeteta, ali se može razviti u bilo kojoj dobi. Pozitivno je što intenzitet bolesti s godinama slabi.
Atopijski je dermatitis uporan, neugodan, te ugrožava kvalitetu života kako djeteta, tako i cijele obitelji. Faze poboljšanja i pogoršanja se stalno izmjenjuju.Osnovni znakovi su svrbež, ekcem i suha koža. Na koži se javlja crvenilo, uz krastice ili sitne mjehuriće, a kod kronične faze je koža zadebljana i ljušti se.
Suhoća je posljedica manjka masnoća na koži, a svrbež je najneugodniji simptom, zbog čega se dijete stalno češe, pogotovo kroz noć, zbog čega loše jede i spava, te je nervozno.Češkanjem se oštećuje koža, zbog čega je lako zadobiti infekcije virusa herpesa ili zlatnog stafilokoka.
Ukoliko dijete ima atopijski dermatitis, treba izbjegavati sve što može dodatno iritirati kožu. Pa tako treba izbjegavati prašinu, grinje, posteljinu s perjem, stare madrace, fizički i emocionalni stres, pušenje u prostoriji, materijale od sintetike i vune, omekšivač, jake deterdžente, znojenje, toplinu, pregrijan i suh zrak.

Odjeću nemojte sušiti na zraku u vrijeme cvatnje biljaka, plišane igračke redovito perite, te ih nemojte držati u krevetu, životinje redovito perite, te redovito režite noktiće.Kod dermatitisa je najvažnija njega kože, jer se manjak lipida treba nadoknaditi nanošenjem masti i hidratantnih krema.
Emolijense trebate mazati na kožu dva puta na dan, a dolaze u obliku losiona, krema i masti. Voda prilikom kupanja nikada ne smije biti pretopla te kupanje mora trajati kratko. Najbolje se kupati u medicinskim uljnim kupkama, a u vodu možete dodati i maslinovo ili bademovo ulje.
Nakon kupanja kožu treba nježno obrisati peškirom, najbolje samo tapkanjem. Tri minute nakon kupanja je zadnje vrijeme da djetetu nanesete emolijens.
Emolijens se nanosi opranim rukama. Zagrijete ga uz pomoć dlana i kružnim pokretima nježno umasirate u kožu. Upaljena područja se ne smiju nikada masirati, nego sredstvo treba lagano nanijeti.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS