Atopijski dermatitis dojenčeta i malog djeteta

Atopijski dermatitis je veoma često oboljenje. Statistički i epidemiološki podaci pokazuju da se u skandinavskim zemljama, SAD-u i Kanadi, bolesti ove vrste javljaju kod oko 10-20 posto populacije

Uvod[hr]

Atopijski dermatitis je veoma često oboljenje. Statistički i epidemiološki podaci pokazuju da se u  skandinavskim zemljama, SAD-u i Kanadi, bolesti ove vrste javljaju kod oko 10-20 posto populacije i da više obolijevaju stanovnici socijalno-ekonomski visoko razvijenih zemalja.
Atopijski dermatitis (dermatitis atopica) ili neurodermatitis je hronična alergijska dermatoza praćena jakim svrbežom. Zbog intenzivnog svrbeža i promjena na koži, oboljenje se naziva i pruridermatitis allergica chronica.
Ovo oboljenje se javlja kod osoba sa porodičnom sklonosti alergijskim reakcijama poznatim pod imenom atopijske bolesti: bronhalna astma, vazomotorni rinitis, mukozni kolitis, urtikarija i alergijski konjuktivitis.
Atopijski dermatitis se najčešće pojavljuje u ranom djetinjstvu, u 60% slučajeva se pojavi u prvoj godini života, dok u samo 10% slučajeva se pojavi u periodu između šeste i dvadesete godine života. Vrlo rijetko se javlja u adultnom periodu.
Atopijski dermatitis dojenčeta i malog djeteta se razlikuje od atopijskog dermatitisa veće djece i odraslih osoba. Atopijski dermatitis dojenčeta i malog djeteta se naziva još i dermatitis atopica lactentium et infantum.

Simptomi[hr]

Atopijski dermatitis dojenčeta i malog djeteta se ne javlja prije kraja prvog tromjesečja, jer djeca u prvom tromjesečju ne  mogu stvarati antitjela. Najčešći alergeni ovog uzrasta jesu prehrambeni (nutritivni) alergeni.
Promjene se najčešće javljaju simetrično na koži lica, naročito obraza, zatim na koži čela i brade, a mogu se proširiti i na kožu vrata i trupa. Simetričnost kožnih lezija posljedica je hematogene diseminacije antigena, odnosno alergena (atopena).
Oboljela koža je zacrvenjena, edomatozna, prekrivena papulama, vezikulama, erozijama i krustama. Kliničkom simptomatologijom dominira intenzivno češanje jer lezije svrbe.

Uzroci

Predispozicija za atopijski dermatitis prenosi se poligenim ili multifaktorijalnim načinom nasljeđivanja. Promjene koje se javljaju na koži nastaju kao rezultat imunoloških mehanizama ranog tipa, odnosno radi se o prvom tipu alergijski reakcija.
Alergeni su bjelančevinaste supstance koje u organizam oboljelog dospijevaju probavnim traktom (nutritivni alergeni), kao što su mlijeko, jaje i dr. ili preko respiratornog trakta (inhalatorni alergeni), kao npr. pelud, perje, kućna prašina i dr.
Ovi alergeni zajedničkim imenom se nazivaju atopeni.Pored inhalatornih i nutritivnih alergena, važni provocirajući faktori u nastanku atopijskog dermatitisa  su: egzotoksin staphylococus aureus-a, infekcija streptokokama grupe A, infekcija virusom herpes simpleksa, emocionalni stres te hormonalni poremećaji.
 

Dijagnoza

Dijagnoza atopijskog dermatitisa potvrđuje se pozitivnim anamnestičkim podacima o postojanju atopijskog oboljenja u ličnoj ili porodičnoj anamnezi (astma, polenska groznica, atopijski demratitis), visokim vrijednostima IgE, eozinofilijom u perifernoj krvi i bijelim dermografizmom (nakon povlačenja tupim predmetom preko kože, ostaje bijeli trag).

Tretman

Tok liječenja zavisi o d težine kliničke slike. Odgovarajućim liječenjem ublažavaju se postojeće promjene, a ako je oboljenje zahvatilo manje površine kože, zadovoljavajuće stanje se može postići već nakon dvije do tri sedmice.
Atopijski dermatitis dojenčeta i malog djeteta obično perzistira do druge godine starosti, sa kraćim ili dužim remisijama. Zatim nastupa duža remisija u trajanju od tri do pet godina kod 50% djece. Oboljenje ponovo recidivira oko pete ili sedme godine.
Opšta simptomatska terapija provodi se sirupom Dimidril koji djeluje umirujuće na svrbež. Djeci do druge godine starosti daje se 3 do 4 puta na dan pola male kašike sirupa. Djeci iznad pet godina daje se 3 do 4 puta na dan jedna mala kašika.
Lokalna terapija ovisi o stadijumu u kome se nalaze promjene na koži. U akutnoj fazi, kada lezije kvase, primjenjuju se oblozi od kamilice i sljeza. Ako je prisutna bakterijska superinfekcija, primjenjuju se oblozi od 2% acidi borici ili 1% rivanola.
Naslage ljusaka s oboljele kože skidaju se uljem za njegu dječje kože. Kad lezije postanu suhe, primjenjuju se kreme sa nefluoriranim kortikosteroidima.

Savjeti za roditelje

Djeci iz porodice sa atopijskim dermatitisom ne treba davati konzerviranu hranu, kao ni konzervirane voćne kaše i sokove. Idealna hrana za dojenče je majčino mlijeko.
Majka koja doji dijete treba i sama u svojoj ishrani da izbjegava hranu koja je poznata po svom izrazitom alergijskom dejstvu. Ukoliko majka ne može da doji dijete, treba u preharnu uvesti humanizirana mlijeka, a izbjegavati kravlje mlijeko koje se sastoji od jakih alergena (beta laktoglobulin, bovini gama globulin i kazein).
Pored kravljeg mlijeka najčešći nutritivni alergen kod djece je jaje, češće bjelance nego žumance. Djeca alergična na jaje, istovremeno su alergična i na pileće meso zbog sličnih alergena.
Djeca sklona alergijama trebala bi nositi pamučnu i lanenu odjeću, a izbjegavati vunu, sintetiku i pernate jastuke.
Ne preporučuje se držanje kućnih ljubimaca.  Ne preporučuje se vakcinisanje djece sa izraženim kožnim simptomima, bez prethodnog savjetovanja sa dermatologom.
 
Medicinski revidirala i odobrila Prof.dr. Naima Mumevelić-Arslanagić

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!