Asimptomatska bakteriurija

Asimptomatska bakteriurija


Ako je mokraća nesterilna, imate bakterije u urinu, ali ne i simptome, znači da se radi o asimptomatskoj bakteriuriji. Kada je osoba zdrava takvo stanje ne predstavlja veći problem, ali ako je osoba u drugom stanju, ima narušeno zdravlje ili je imala transplantaciju bubrega, bakterije u urinu mogu uzrokovati dodatne komplikacije. Stoga je važno redovito obavljati preglede kako biste mogli reagirati na vrijeme i spriječiti komplikacije ove bolesti
Urin je najčešće sterilan i ne sadrži nikakve bakterije. Mali broj bakterija se uvijek može naći u urinu kod zdrave osobe i to je u potpunosti bezopasno. No, određena količina bakterija može ukazivati na infekciju bubrega, mjehura ili uretre, a kada nemamo simptome tih bolesti onda govorimo o asimptomatskoj bakteriuriji. Sve što sprečava mjehur od potpunog pražnjenja ili blokira protok urina može uzrokovati rast broja bakterija u urinu. Bit će potrebno napraviti neke pretrage kako bismo bili sigurno što je dovelo do tog stanja.
Do takve blokade može dovesti povećanje prostate, bubrežni kamenac ili tumor, a običnu asimptomatsku bakteriuriju ne treba liječiti nosioc trajnog katetera, dijabetičar ili starija osoba, ali je treba aktivno tražiti kod trudnica jer kod njih to može biti posebno opasno.
Blokade se najčešće javljaju kod žena jer je ženska uretra kraća što olakšava bakterijama pristup mjehuru iz genitalnog ili rektalnog područja. To se može dogoditi za vrijeme spolnog odnosa ili brisanjem nakon obavljanja nužde. Stoga bi bilo dobro da poradite na dodatnoj higijeni, posebice za vrijeme spolnog odnosa, ako ste osjetljiviji. Pripazite na brisanje nakon velike nužde kako ne bi bakterije iz rektalnog dijela prešle u mjehur. Bakterije ponekad mogu ući kroz krvotok, ali to je rijetko.Najčešće do toga dolazi ako osoba ima blokadu mokraćnog sustava poput bubrežnog kamenca, ako je žena trudna jer infekcija može biti uzrok preranog poroda ili male porođajne težine i ako će se provoditi pretrage na mjehuru ili će osobi biti operiran neki od mokraćnih organa.

Liječenje asimptomatske bakteriurije

Ako ste inače zdravi, asimptomatska bakteriurija ne zahtijeva nikakvo posebno liječenje. No, ako patite od nekih poremećaja, bolesti ili ste trudni, asimptomatska bakteriurija bi u tim slučajevima mogla predstavljati problem za vaše zdravlje. Stoga će vam ljekar vjerojatno prepisati antibiotik.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!