Artritis: uzroci i simptomi


 

Od artritisa mogu oboljeti ljudi bilo koje starosne dobi. Ne postoji lijek, ali se odgovarajućim tretmanom može smanjiti bol, otečenost i ukrućenost zglobova, što omogućuje ljudima koji pate od artritisa da žive aktivnim životom.
Postoji preko 200 vrsta artritisa, a neke od njih su npr:

  • Osteoartritis: uništavanje hrskavice uzrokuje trljanje kostiju jedne o drugu, što uzrokuje bol i gubitak pokreta.
  • Reumatski artritis: imuni sistem napada zglobove i izaziva upalu
  • Fibromialgija: povrede mišića i ligamenata u cijelom tijelu.
  • Giht: iznenadni osjećaj bola u zglobovima, obično u predjelu korjena nožnog palca.
  • Ankilozantni spondilitis: upalni procesi u području kičme

Uzroci artritisa nisu poznati. Postoji pretpostavka da postoje  genetski (nasljedni faktori) koji utiču na to da se kod neke osobe razvije artritis. Međutim, ne znači da ćete vi oboljeti od artritisa ako je bilo slučajeva ovog oboljenja u vašoj porodici.
Najčešće vrste artritisa su osteoartritis i reumatski artritis. Oba tipa artritisa obično se razvijaju kod osoba nakon 40 godine starosti, a reumatski artritis tri puta češće pogađa žene nego muškarce.

Simptomi

Simptomi artritisa obično počinju sa bolovima i osjećajem ukočenosti zglobova. Bolovi i ukočenost se javljaju u području kukova ili prstiju, ali se mogu pojaviti u bilo kojem zglobu u tijelu, kao npr. u koljenima, laktovima, vratu i stopalu. Osjećaj nelagode može uzrokovati nesanicu.
U početku ćete primijetiti bolove u zglobovima, koji mogu biti otečeni. Zbog postojanja različitih vrsta artritisa, važno je posjetiti ljekara. Učinite to čak iako imate 102 godine, jer terapija vam može pomoći da kontrolirate bolove, otečenost i ukočenost zglobova.
Artritis se može pogoršati, što će otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje, odvrtanje i zavrtanje slavina, saginjane itd. Nekim ljudima je čak potrebna pomoć njegovatelja.
Osteoartritis može uzrokovati razvijanje koštanih izbočina na sredini ili na kraju zglobova prstiju ili baze palca.
U oba slučaja artritisa (osteoartritisa i reumatskog artritisa), ukočenost i bolovi se pogoršavaju ujutro, a u toku dana se smanjuju, jer se tada zgobovi aktiviraju u svakodnevnim aktivnostima. Bolovi se mogu ponovo pojačati u večernjim satima, kao rezultat umora i opterećenja zglobova tokom dana.

Posjetite vašeg ljekara

Većina vrsta artritisa je progresivna, što znači da se stanje s vremenom pogoršava. Rano dijagnosticiranje je ključ za borbu sa artritisom.
Rano dijagnosticiranje vam može pomoći da spriječite razvoj artritisa. Kada saznate od kojeg tipa artritisa bolujete, onda možete poduzeti odgovarajuće mjere.

Ako osjetite bol, naročito ako se ona pogoršava nakon zglobnih kretnji, posjetite svog ljekara, koji može postaviti dijagnozu ili vas uputiti specijalisti. Vaš ljekar ili specijalist će pregledati oštećene zglobove, uraditi nalaz krvi te istražiti porodičnu istoriju bolesti. Možda ćete uraditi rendgentski snimaNMR (Nuklearna magnetna rezonanca),  ili KT (Kompjuterizovana tomografija) skeniranje.
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!