Antibiotici faktor rizika za upalne bolesti crijeva

Antibiotici faktor rizika za upalne bolesti crijeva

Osobe kojima je propisan veliki broj antibiotika imaju veći rizik za nastanak upalne bolesti crijeva (IBD), otkrilo je novo istraživanje. Stručnjaci su zaključili da antibiotici mogu poremetiti ravnotežu crijevne flore.
Upotreba antibiotika je i ranije povezana sa Kronovom bolesti i sa ulcerozni kolitis. U ranijim istraživanjima se otkrilo da je 12 posto osoba sa dijagnozom ovih bolesti u prethodne dvije godine koristilo više antibiotika u poređenju sa 7 posto zdravih osoba.
“To ne znači da antibiotici uzrokuju upalne bolesti crijeva, nego dodatno podržava hipotezu da mijenjanje crijevne flore može biti štetno”, kaže dr. Čarls N. Barnštajnn, jedan od istraživača.
Jednostavnije rečeno, istraživači su došli do zaključka da će od svakih 20 osoba kojima se propišu tri ili više antibiotika jedna osoba oboljeti od upalne bolesti crijeva (IBD).
Nakon što su istraživači uzeli u obzir i druge faktore, otkriveno je da su kod osoba kojima su često propisivani antibiotici imali čak 50 posto veću vjerovatnoću da dobiju Kronovu bolestu u roku od dvije do pet godina. U istraživanje je bilo uključeno 24.000 ljudi.
bhzdravlje
Izvor: ScienceDaily
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS