Anksiozni muškarci imaju duplo veće šanse da umru od raka

Anksiozni muškarci imaju duplo veće šanse da umru od raka

anks
Muškarci koji pate od anksioznosti imaju dvostruko veće šanse da obole i umru od raka,

Međutim, povezanost anksioznosti i raka kod žena nije utvrđena. Naučnici su uputili apel političarima i doktorima da prekinu da tretiraju anksioznost kao “osobinu ličnosti” već da je povezuju sa smrtonosnim bolestima poput raka.

Studija je bila usmjerena na opšti anksiozni poremećaj, uobičajeno stanje mentalnog zdravlja koje karakteriše nekontrolisana briga, insomnia i uznemirenost koja može da bude veoma iscrpljujuća. Iako sama studija nije mogla da dokaže da anksioznost uzrokuje rak, stručnjaci ipak spekulišu da stres svakako može da oslabi imuni sistem što dalje vodi ka pojavi raznih obolenja.
Istraživači su analizirali medicinske podatke skoro 16.000 učesnika studije u periodu od 15 godina i potom su te rezultate uporedili sa evidencijom smrti.
Otkrili su da je od ispitanih 7.139 muškaraca, 126 njih imalo opšti anksiozni poremećaj, a u periodu od 15 godina upravo ti muškarci su imali dvostruko veće šanse da umru od raka.
Glavna naučnica Olivia Remes sa Kembridž univerziteta je rekla da ovaj projekat treba da navede ljude da posmatraju probleme mentalnog zdravlja na drugačiji način.
“Društvo treba da počne da posmatra anksioznost kao signal upozorenja za zdravlje. Istraživači, političari i medicinski radnici ne pridaju dovoljno značaja problemu anksioznosti i to mora da se promeni. Veliki broj ljudi je pogođen ovim poremećajem i to ima veliki uticaj na njihovo zdravlje. Ovom studijom smo pokazali da je anksioznost mnogo više od tipa ličnosti , već poremećaj koji može da bude povezan sa rizikom smrti”, izjavila je Olivia Remes.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS