Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći

anemija-u-trudnoci
Anemija odnosno drugi naziv za slabokrvnost je bolest koja se javlja zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca, koji su pak uzrokovani nedostatkom željeza u krvi. Kod žena je anemija češće prisutna, a javlja se zbog nedovoljnog unosa željeza u organizmu.
Željezo se u organizam unosi putem hrane, a lako se gubi za vrijeme menstrualnog krvarenja. Trudnice su sklone anemiji posebice ako su prije trudnoće imale obilne menstruacije, niske razine željeza u krvi ili izraženijih tegoba s povraćanjem. Isto tako ukoliko trudnica nosi više od jednog djeteta, bit će sklonija anemiji.
Osim nedostatka željeza, anemiju u trudnoći mogu uzrokovati i nedovoljan unos folne kiseline i vitamina B12 u organizmu.Koliko je osoba anemična, najbolje će pokazati testovi krvi. Anemija se ne mora pojaviti odmah u početku trudnoće, te je najčešće da se pojavi pred sam kraj.Trudnice moraju biti oprezne ukoliko imaju anemiju, jer ona može uzrokovati nisku porođajnu težinu djeteta, kao i opasnost od prijevremenog poroda.Ukoliko je anemija slaba, njeni simptomi će biti skoro pa neprimjetni, ali ako se pojave najčešće se radi o vrtoglavici, glavobolji, svjetlijim usnama i noktima, umoru, ubrzanom radu srca i otežanoj koncentraciji.
Ako je pak riječ o jačoj anemiji postoji opasnost od prijevremenog poroda, povećana opasnost od razvoja infekcija nakon poroda, zastoju razvoja i rasta djeteta, ali i transfuzije krvi.Ukoliko je anemija izazvana nedostatkom željeza liječnik će prepisati dodatak željeza, te će odrediti dozu koju treba konzumirati. Koliko vam liječnik prepiše dodataka željeza, toliko trebate piti jer je to tačna količina željeza koja vam fali. Nikada ne smijete na svoju ruku povećavati doze!
Jedna doza željeza namijenjena odraslom čovjeku može otrovati maleno dijete. Prilikom konzumiranja tableta željeza, preporučuje se popiti ih sa sokom od naranče ili s vodom na prazan želudac. Nikada tablete željeza nemojte konzumirati u kombinaciji s mlijekom, čajem ili kavom! Pazite da unosite dovoljno željeza u organizam kako bi zadovoljili potrebu tijela za važnim mineralom. Pronađite namirnice u kojima ga ima dovoljno, a možete se odlučiti i za brojne tablete dostupne u slobodnoj prodaji. Spriječite na vrijeme anemiju i ojačajte svoj organizam zahvaljujući dovoljnoj količini vitamina i minerala.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!