Anemija – simptomi i liječenje

Anemija – simptomi i liječenje


Anemija je simptom koji upućuje na postojanje bolesti. Radi se o stanju smanjene količine crvenih krvnih stanica ili hemoglobina koji pomaže prenijeti kisik prema crvenim krvnim stanicama. Saznajte koji su simptomi anemije te otkrijte učinkovite metode liječenja.

Vrste anemija

Postoji nekoliko vrsta anemije koje se mogu podijeliti prema mehanizmu, obliku ili veličini eritrocita:

 • Sideropenična anemija – najčešće se javlja kod žena za vrijeme menstruacije zbog gubitka krvi, za vrijeme dojenje i trudnoće. Kod nekih razlog može biti krvarenje iz gastrointestinalnog trakta te infekcija zbog parazita.
 • Perniciozna anemija – nastaje zbog nedovoljnog upijanja vitamina B12.
 • Srpasta anemija – najviše pogađa osobe iz Afrike, a najčešće se javlja već u djetinjstvu. Naziv je dobila prema srpastom obliku stanica slabije pokretljivosti.
 • Aplastična anemija – u teškim slučajevima može biti opasna po život, a rezultat je mala proizvodnja krvnih zrnaca zbog neaktivnosti ili oštećenja koštane srži.
 • Hemolitična anemija – nastaje preranim raspadom crvenih krvnih zrnaca. Obično je prisutna kod oboljelih od autoimunih bolesti.
 • Megaloblastična anemija – nastaje zbog nedostatka folne kiseline ili vitamina B12.

  Uzroci anemije

  Krvni poremećaj prisutan je u preko 400 oblika, od kojih se neki mogu izliječiti pomoću zdravih prehrambenih navika te onih opasnijih po život.
  Postoji nekoliko mogućih uzroka koji mogu dovesti do krvnog poremećaja, među njima je hemoliza ili razaranje krvnih stanica. Do poremećaja može doći i zbog nedovoljne sinteze hemoglobina i eritrocita, uzrokovano nedovoljnom proizvodnjom crvenih krvnih stanica te zbog gubitka eritrocita.

 • Simptomi anemije

  Simptomi će ovisiti o uzroku, pa će tako teži oblici uzrokovati pojačani rad srca te brojne neurološke probleme popraćene mentalnim poremećajima. Postoje najčešći znakovi po kojima je moguće zaključiti kako se radi o krvnom poremećaju, a to su:

  • glavobolja
  • slabost
  • depresija
  • gubitak apetita
  • bljedoća kože
  • problemi sa snom
  • kratak dah
  • zujanje u ušima

  Primijetite li neke od simptoma bilo bi dobro da se što prije javite liječniku kako bi se moglo krenuti s odgovarajućom terapijom.

  Liječenje anemije

  Liječenje će ovisiti o vrsti krvnog poremećaja i razloga zbog kojeg je nastao. Ako je potvrđena prisutnost sideropenične anemije, pomoći će hrana bogata željezom. Terapija se sastoji od liječenja prvotnog uzroka, a ako terapija podrazumijeva operaciju, prvo slijedi transfuzija kako bi lakše izdržali postupak.
  Za sve kojima je utvrđen teži oblik poremećaja, a uzrok nije poznat ili ga je teško liječiti, velika je vjerojatnost da ćete biti primljeni u bolnicu barem na jedan dan kako bi dobili željezo preko infuzije.
  Radi li se o blažem obliku, dobit ćete injekciju ili željezo u tabletama. Liječnik će potom savjetovati koju hranu treba jesti. Ako se pridržavate uputa koje vam je dao liječnik velike su šanse da će anemija nestati.
  Kod perniciozne anemije gdje je smanjena mogućnost apsorpcije vitamina B12 potrebno je podvrgnuti se terapiji u obliku vitaminskih injekcija koje se daju jednom tjedno. Moguće je da tegobe ovog tipa nikada neće u potpunosti nestati.
  Oni kojima je dijagnosticirana hemolitička anemija obično se moraju podvrgnuti postupku uklanjanje slezene ili mjesta gdje dolazi do uništavanja krvnih stanica. Nakon uklanjanja slezene njene preostale funkcije preuzimaju limfne žlijezde i jetra. Ako je hemolitička anemija nastupila zbog lijekova, izliječit ćete se tako što ćete prestati uzimati određene lijekove.
  Ukoliko je uzrok nepravilan rad autoimunog sustava, zdravstveno stanje se može popraviti nakon dužeg vremena. Liječnik će odrediti terapiju za ublažavanje simptoma pomoću kortikosteroida.
  Anemija srpastih stanica je nasljedna i prema tome neizlječiva. Zbog toga se mogu liječiti samo simptomi i to najviše akutni bolovi pomoću analgetika, a u slučaju infekcije potrebno je uzimati i antibiotike.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!