Analni seks je najrizičniji za prenos HIV-a, ali i HPV-a

Analni seks je najrizičniji za prenos HIV-a, ali i HPV-a


Kada je Gvinet Paltrou na svom blogu “Goop“ objavila tekst o analnom seksu kod heteroseksualnih parova podigla se velika prašina. Portal “Health“ razgovarao je sa ljudima iz struke o tome koliko je analni seks zapravo opasan. “U početku je analni seks izazivao šok, potom je postao kulturološka pojava, a danas je praktično standardna radnja u spavaćim sobama, ili se barem tako čini iz medija i TV serija“, napisala je nedavno novinarka “Goopa“.
Ipak, istraživanja ne pokazuju da je analni seks sastavni dio spavaćih soba, pa je tako studija iz 2016. godine pokazala da je samo 12,2 odsto Amerikanaca imalo analni seks u poslednja tri meseca i to na inicijativu žena koje su želele da ga isprobaju.Ginekolog Loren Strejčer upozorava žene na rizike koje nosi analni seks.
“Anus nije stvoren za seks, on je prije svega jednosmjerni prolaz. Vagina s druge strane ima debele, elastične zidove sposobne da se rastegnu“, rekla je.
Isto to kaže i Robert Šnajder, autor “Sex Rx-a“ koji tvrdi da povrede anusa povećavaju rizik da ćete se zaraziti nekom polno prenosivom bolešću poput rektalne gonoreje, analne hlamidije ili HIV-a. Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, analni seks je najrizičniji za prenos HIV-a, ali i HPV-a.
“Jako mali broj heteroseksualnih mušakraca je zaražen HIV-om, ali gotovo polovina njih su nosioci HPV-a“, rekla je Strejčerova. HPV može da uzrokuje analne bradavice i analni rak. Dodatni problem je to što se verovatno nećete testirati na analne bolesti, osim ako vaš lekar ne proceni da bi trebalo. Istraživanje Univerziteta Nortvestern pokazalo je da žene koje su redovno praktikovale analni seks su primetile promJenu u svojoj stolici, ali i da su dobile urinarnu i fekalnu inkontinenciju.
“Čak i ako ste u monogamnoj vezi, uvIJek bi trebalo da koristite kondom za analni seks. Ako nakon analnog seksa imate vaginalni, partner bi trebalo da promeni kondom kako biste sprečili infekciju urinarnog trakta“, savJetuje.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!