Alternativno liječenje HPV-a

Alternativno liječenje HPV-a


Humani papiloma virus nije jedan, već skupina virusa koji se prenosi spolnim putem. U posljednjih 30 godina, infekcija ovim virusom među populacijom značajno se povećala i zato se trenutno smatra najčešćom spolno prenosivom bolešću uzrokovanu virusom. Većina ovih virusa ne čini nikakvu štetu, ali neki uzrokuju bradavice sluznice i kože ili neoplazije i displazije. Od njih obolijevaju uglavnom mlađe osobe, do 25. godine starosti, i to one spolno aktivne. Razvoj bolesti može dovesti do puno gorih zdravstvenih stanja, među kojima su i rak grlića maternice i tumori muškog spolnog trakta. Da bi se to spriječilo, potrebno je na vrijeme početi liječiti zarazu HPV-om.

Humani papiloma virus

Ovisno kojom se vrstom virusa osoba zarazila, možemo razlikovati dobroćudne i zloćudne vrste bolesti. Infekcija tako može biti latentna, subklinička i klinička, a najčešći oblik su kondilomi ili spolne bradavice. Od zloćudnih oblika bolesti koje nastaju kao posljedica infekcije treba razlikovati:

  • Rak vrata maternice – smatra se vodećim uzrokom smrtnosti u zemljama trećeg svijeta. Infekcija HPV-om nije jedini uzročnik, bolest tako može uzrokovati imunosupresija, nedostatak vitamina, alkohol i pušenje. Metoda liječenje u ranijoj fazi je kirurški zahvat, dok kasnije slijedi kemoterapija i zračenje. Pomoću PAPA testa moguće je na vrijeme otkriti promjene te spriječiti karcinom cerviksa.
  • CIN – cervikalna intraepitelna neoplazija se odnosi na promjene vrata maternice povezane s HPV virusom.
  • VAIN – vaginalna intraepitelna neoplazija obuhvaća pločasti epitel vagine i podrazumijeva premalignu vrstu raka vagine.
  • VIN – vulvarna intraepitelna neoplazija podrazumijeva promjenu pločastog epitela stidnice te prethodi karcinomu. Najčešći simptomi su neugodni miris, peckanje i svrbež.

Otkrivanje virusa je moguće pomoću molekularne biologije, histološkim i citološkim te urološkim ili ginekološkim pregledom. Kliničkim pregledom ustanovit će se lezije na vanjskom spolovilu, a postojanje virusa moguće je dokazati uzimanjem brisa vrata maternice, dok se kod muškaraca uzima bris mokraćne cijevi.
Liječenje podrazumijeva rješavanje promjena koje je virus izazvao, dok se virus kao takav ne može uništiti. Genitalne bradavice moguće je liječiti pomoću kirurškog zahvata, krioterapijom, laserom i elektrokauterizacijom.
Liječenje promjena na vratu maternice koje se obično otkrivaju pomoću kolposkopije i PAPA testa, oslanjanju se na konizaciju i LLETZ. Konizacija se obavlja kod promjena koje su zahvatile endocerviks i egzocerviks, a LLETZ se primjenjuje kod manjih promjena samo na vanjskom dijelu maternice. U pitanju su rutinski zahvati koji predstavljaju minimum rizika za pacijenta.
Moguće je primarna i sekundarna prevencija. Pod primarnom prevencijom se misli na cijepljenje djevojaka u dobi između 9 i 26 godina, a da još nisu zaražene virusom. Razlikujemo dvije vrste cjepiva, jedno je dvovalentno te četverovalentno.
Dvovalentno podrazumijeva zaštitu od dva visoko rizična tipa, dok četverovalentno ujedno suzbija infekciju niskorizičnih tipova. Sekundarna prevencija može uključivati citološki pregled ili PAPA test, koji se smatra lako dostupnom metodom kada se u ranoj fazi mogu otkriti promjene te na vrijeme spriječiti pojavu raka.

Prirodni lijek za HPV

Oko trideset vrsta HPV-a napada analno i genitalno područje zbog čega se radi o virusu koji je najčešći uzročnik spolno prenosivih bolesti kako kod muškaraca tako i kod žena. Polovina seksualno aktivnih osoba je zaraženo nekim od tipova ovog virusa, a najčešće se prenosi izravnim dodirom sluznice i kože ili spolnim odnosom.
Infekcija HPV-om može izazvati ozbiljne probleme u usnoj šupljini, u rektumu i na sluznici gornjeg dišnog sustava taj se virus najviše očituje na genitalnom području i oko anusa muškaraca i žena.
Visokorizični tipovi HPV-a uzrokuju maligne promjene na vratu i grliću maternice zbog čega su i najopasniji, a mogu uzrokovati i izrasline na muškim i ženskim spolnim organima.
U većini slučajeva organizam uspijeva sam svladati infekciju HPV-om, ali u nekim slučajevima ni dugotrajna liječenja ne daju nikakve rezultate. U tim slučajevima su najodgovorniji izloženost prevelikom stresu i oslabljen imunološki sustav.
Za alternativno liječenje HPV-a ili ak se osoba želi riješiti virusa, mora izbjegavati stres i ojačati imunitet. Potrebno je hranu obogatiti namirnicama koje su bogate vitaminima B, C i E, a u prehranu treba uvrstiti što više đumbira, kurkume i češnjaka.
Ehinaceja pomaže protiv upala i u jačanju imuniteta, a sibirski ginseng sprečava nastanak tumora i regulira rast stanica dok bijela imela ima snažno antikancerogeno i antivirusno djelovanje.
Ekstrakt gospine trave je jednako tako djelotvoran u liječenju virusa, a za liječenje HPV-a mogu se iskoristiti glog, lavanda i matičnjak koji ublažavaju stres, kadulja i neven koji povoljno djeluju na imunološki sustav i kopriva, majčina dušica, sljez i rimska kamilica koji imaju protuupalna svojstva.
Tijekom liječenje eteričnim uljima se preporučuje povremeno uroniti u toplu kupku u koju se dodaje eterično ulje lavande, čajevca, eukaliptusa i borovnice

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS