Alternative šećeru: Stevia poboljšava rad štitnjače i organizma

Alternative šećeru: Stevia poboljšava rad štitnjače i organizma


I većina drugih stručnjaka savjetuje da izbjegavate šećer i slatkiše u velikom luku jer je dokazano da njihovo učestalo konzumiranje može dovesti do oštećenja jetre, a sigurno je i da, kažu znanstvenici iz San Francisca, povećava rizik od malignih oboljenja, dijabetesa te srčanih bolesti. Uz to, remeti i rad hormonalnog sustava te potiče pretilost.
Iako je dobro poznato da imamo urođenu sklonost ka slatkoj hrani još od najranijih dana života, borba protiv neodoljive želje za slatkim zalogajima zato nije nimalo laka te zahtijeva motivaciju i disciplinu, ali je uz malo planiranja i popis namirnica kojima možete zamijeniti korištenje šećera zadatak znatno lakši.

Smanjivanje unosa

– Potpuno izbacivanje šećera iz prehrane najbolji je način borbe protiv ovisnosti o šećeru, no u većini slučajeva teško provediv cilj. Najbolji put do života bez šećernih poslastica je postupno smanjivanje njihova unosa kako bi se osigurala psihička i fizička prilagodba organizma na život bez tog ‘sedativa’.
Javorov sirup čini 70 posto šećera i sadrži oko 50 kalorija po žlici – manje od kukuruznog sirupa koji sadrži 60 kalorija po žlici. Kako biste povećali unos vitamina i nutrijenata, odlučite se za tamniju vrstu tipa B, prije nego za laganiju A vrstu koja se obično koristi kao preljev za palačinke. Možete kupiti i javorov šećer koji se formira kad tekućina u javorovu sirupu ispari.

Dobiven iz – kaktusa

Agavin sirup je još jedan prirodni zaslađivač koji se dobiva iz južnoameričkog kaktusa. Često ga zovu “medena vodica” jer ima blagi okus i svijetlu boju. Rjeđi je od meda, ali je i slađi, pa ga kod kuhanja treba još manje nego meda.
Jedan od učinkovitih načina je i pronalazak alternativa običnom šećeru. Primjerice, med, javorov i agavin sirup su prirodna sladila koja, iako sačinjena od jednostavnih šećera, ipak nude neke nutritivne prednosti – govori nutricionistica Sandra Krstev Barač.
Med je dostupan u mnogo različitih sorti, od kojih svaka sorta ima jedinstven okus temeljen na izvoru nektara. Med, osobito oni tamnije vrste, sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice, kao i jaka antibakterijska svojstva.

Med tijelo lako koristi

Budući da ga tijelo može lako iskoristiti, neka istraživanja su pokazala da med poboljšava aktivnost u odnosu na ostale ugljikohidrate. Javorov sirup je napravljen od soka javorova stabla i nalik je na gustu, žućkastu tekućinu koja nije samo slatka, nego je puna kalcija, kalija, mangana, fosfora, magnezija i željeza, kao i vitaminima B2, B5, B6, niacinom, biotinom i folnom kiselinom.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS