Alkohol povećava rizik od raka dojke

Konzumiranje čak i malih količina alkohola povećava rizik od raka dojke, pokazalo je najveće istraživanje u istoriji kada je u pitanju žensko zdravlje.

Tri alkoholna pića sedmično povezuju se sa povećanjem rizika od raka dojke za 15 odsto, dok se konzumiranje prosječno dva alkoholna pića dnevno povezuje sa povećanjem rizika od čak 50 odsto pokazalo je istraživanje.
Studija je uključivala više od 108.000 žena koje su tokom 28 godina davale podatke količini alkohola koju konzumiraju, koji su upoređivani sa pojavom raka dojke kod ovih žena. Na počeku istraživanja žene su bile u dobi između 34  i 59 godina, a davale su podatke o količini alkohola koje su konzumirale u periodima između 18. i 22. godine, zatim 25. do 30., te od 35 do 40. godine.
Pokazalo se da činjenica u kojim vremenskim intervalima su tokom sedmice pile nije uticala na rizik od raka dojke. Ključna komponenta bila je ta koliko su žene tokom dužeg vremenskog perioda bez pauza održavale svoju sedmičnu ili dnevnu količinu unesenog alkohola.
Prema riječima dr Vendi Čen sa Harvarda koja je učestvovala u studiji istraživanje donosi dobre i loše vijesti ženama.
„Dobra vijest je da promjenom navika u konzumiranju alkohola možete u bilo kojoj dobi života uticati na rizik od raka dojke. Loša je ta da ne možete promijeniti posljedice koje su eventualno nastale vašim ponašanjem u prošlosti“, rekla je dr Čen.
Prema riječima naučnika koji su radili istraživanje, iako već tri pića sedmično mogu povećati rizik od raka dojke, i dalje ostaje preporuka doktora da žene mogu da piju jedno alkoholno piće dnevno zbog koristi koje ova količina ima na očuvanje zdravlja srca i sprječavanja srčanog i moždanog udara.
bhzdravlje
Izvor: WebMD

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS