Alergije u kući


 

Ukoliko imate alergiju, veoma je bitno da smanjite nivo alergena u vašoj kući, te isto tako ih izbjegavati kada ste napolju. Veoma je važno da redovno i temeljito čistite svoju kuću čime će se stvoriti manje mogućnosti za pojavu alergija.

Alergeni unutar kuće mogu da prouzrokuju ekceme, astmu i peludnu groznicu, zajedno sa ostalim alergijskim simptomima poput kašlja, kihanja, nadražaja kože, suzenja očiju i curenja iz nosa.
Ukoliko imate alergiju, moći ćete je ublažiti tako što ćete se pridržavati savjeta koji su vam pripisali vaši ljekari, kao i regulisati alergene unutar vašeg doma. Kontrolom alergena unutar kuće, kontrolisaćete i same alergijske reakcije.

Uticaj alergija

Prema riječima dermatologa, uobičajeni alergenti se mogu pronaći u vašim domovima, poput kućne prašine, kućnih ljubimaca i manje količina polena. Oni podstiču alergije više nego što su ranija istraživanja pokazalivala.
Najnovija istraživanja su pokazala da 41% ljudi koji su alergični boje se posjetiti domove svojih rođaka ili prijatelja zbog straha da će u njihovim kućama dobiti alergijeske reakcije.
Djeca koja su alergična zbog toga propuštaju posjete svojim prijateljima, spavanje kod njih ili druženja.

Alergijske udarne tačke

Uobičajeni alergenti unutar većine domova su:

  • kućna prašina
  • kućni ljubimci, mačke ili psi
  • kalupi

Polen tokom ljeta spolja može da uđe unutar kuće i tako prouzrokuje probleme onima koji su alergični na polen.
Kućna prašina je alergen koji se najčešće nalazi u spavaćim sobama, ali i na ravnim površinama i prostorima oko kuće.
Alergeni u kuću spolja mogu ući putem zraka, otvorenih prozora ili vrata. Takođe nađu svoj put unutra da bi se zavukle u odjeću, kožu ili kosu.
Kada se nađu unutar kuće, oni kruže zrakom i padaju na meke materijale i tvrde površine.

Smanjenje rizika

Kako možemo smanjiti rizik od alergena u kući? Neophodno je temeljito i često čišćenje prostora u kojima najviše boravimo u kući.
Čišćenje prašine u kući:

  • Mokrom krpom prebrisati tvrde površine u kući. Ne zaboravite mjesta gdje se prašina najviše skuplja kao što su vrhovi okvira za slike, dijelovi iza sudopera i slično.
  • Jednom dnevno ukoliko je moguće da usisate tepihe i da mjenjate posteljinu bar dva puta sedmično. Ne zaboravite prostor ispod kreveta gdje se prašina najviše skuplja.
  • Koristite čaršafe preko madraca, kao i navlake za jorgane i jastuke.
  • Provjetravajte madrace i jastuke, perite navlake i prekrivače na temperaturi većoj od 55 stepeni. (ili možete staviti navlake, prekrivače i jastuke u plastičnu vreću na 24 sata u zamrzivač)

Regulisanje alergena kućnih ljubimaca:

  • Ne dovodite kućne ljubimce u spavaću sobu i ukoliko je moguće držite ih podalje od dnevnog boravka.
  • Kupajte svoje kućne ljubimce dva do tri puta sedmično.

Regulisanje polena unutar kuće

Polen ćete zadržati izvan unutrašnjosti vaše kuće tako što ćete prozore držati zatvorenim. Budite oprezni jer polen se može unijeti u kuću spolja na vašoj kosi ili odjeći.
Presvucite odjeću nakon što osjetite polen na njoj, držite je u plastičnoj vreći do trenutka pranja, istuširajte se i operite kosu. Očistite kućne ljubimce prilikom njihovog ulaska spolja u kuću.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2011

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS