Alergije na hranu kod djece

Alergije na hranu kod djece

obrok-za-dijete
Jeste li kod svog djeteta u posljednje vrijeme uočili suhu kožu, podočnjake ili razdražljivost? Radi se o mogućim simptomima alergijske reakcije na nešto što je pojelo ili bilo izloženo dok ste bili vani. Alergije koje se javljaju dok je dijete malo obično nestanu do treće godine, dok se kod jednih jedan oblik alergije zamijeni drugim.
Djeca čiji su roditelji imali problema s bilo kojim oblikom alergija u onoj su skupini koja će najvjerojatnije razviti alergiju, ali to ne znači da se ona ne može javiti i kod ostale djece čiji roditelji nisu nikada imali problema s alergijskim reakcijama. Dokazano je da do reakcije dolazi kada se dijete izloži određenom alergenu.
Kako bi bili sigurni da ćete djetetu osigurati sve potrebno da se normalno razvija i da ima što manje zdravstvenih problema, na početku uvođenja kašica izbjegavat ćete namirnice koje se smatraju najvećim alergenima, pa ćete tako s jagodama pričekati dok dijete ne napuni godinu dana života ili više.
Iako je dokazano da velik broj alergijskih reakcija nestaje s vremenom, pokazalo se da namirnice poput soje, morskih plodova i oraha izazivaju alergiju koja će kod neke djece trajati zauvijek. Uvodite namirnicu po namirnicu i promatrajte znakove kod djeteta te uočite li nešto novo, prestanite s određenom namirnicom dok se ne uvjerite da mu više ne može naškoditi.
Pojedini stručnjaci su mišljenja kako bi namirnice koje nose status visokih alergena, trebalo davati djetetu u dobi od petog mjeseca pa nadalje, ali jednu po jednu i ako ne dođe do reakcije nastaviti.

Smatra se kako bi izloženost takvoj hrani kod djeteta moglo povećati toleranciju i tako mu omogućiti da uživa u velikom broju namirnica kada bude starije. Opet treba biti oprezan s djecom koja su u visoko rizičnoj skupini da dobiju alergiju i prije se savjetovati s liječnikom. Važno je ići postepeno, korak po korak i bilježiti u posebnu tablicu što ste sve dali djetetu i kako je ono reagiralo. Očito je da koliko se god trudili neka će djeca razviti alergiju na neke proizvode i tu se ne može ništa učiniti, ali ako budete to znali na vrijeme spasit ćete ga mnogih opasnih situacija.

Omogućite svom djetetu da na početku dohrane dobije sve potrebne vitamine i minerale kako bi se organizam mogao dalje razvijati i kako bi dobilo potrebnu snagu da uskoro napravi prve korake prema njemu još uvijek nepoznatom svijetu.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!